vaša početna stranica
Gradski bazeni Cakovec
AFORIZMI
"Navika je najbolji mogući sluga i najgori mogući gospodar."
- J. Jelinek
interaktivna karta grada Čakovca
Foto Dragec
          |    9. kolovoza 2022.    
3. Dan otvorenih vrata na Matulovu gruntu - Međimurska priroda 3. Dan otvorenih vrata na Matulovu gruntu - Međimurska priroda

21. lipnja 2022. –  Treći ovogodišnji Dan otvorenih vrata na Matulovu gruntu održan je nedjelju 19. lipnja. Adresa Frkanovec 30 i stara “hiža” dočekala je posjetitelje uz krasan cvat plavih hortenzija, prigodno u plavoj boji. Jer, na ovom edukacijsko-istraživačkom centru između ostalog interpretira se značaj leptira plavaca, a i sam zaštitni znak grunta odnosno naziv simboliziraju leptire plavce. Stručni djelatnici Javne ustanove Međimurska priroda upoznali su posjetitelje sa zanimljivim spojem tradicijske arhitekture i moderne interpretacije, poviješću nekadašnjih vlasnika grunta i otkrili što to znači biti rezidencija za umjetnike i prirodoslovce te edukacijsko-istraživački centar. Pojedine obitelji su iskoristile svježinu i ugodan ambijent živopisnog mjesta Frkanovca te organizirale vlastiti piknik na gruntu.

Druženje je oplemenio i ljubitelj prirode Željko Mezga iz Knezovca. Već je dosad nekoliko puta posjetio Matulov grunt. Cijeli kraj oko Frkanovca jako dobro poznaje, pa tako i Bedekovićeve grabe koje se interpretiraju u ovom edukacijsko-istraživačkom centru. Kako nam je kazao u čast “Matula” i livadnog plavca zadao si je zadatak da hodajući trasira stazu za hodanje ili trčanje u obliku “Matula” odnosno leptira. Staza “Matul” je dugačka oko 15 km i prolazi Bedekovičevim grabama, Frkanovcem, Zasadbregom, Merhatovcem, Plešivicom… U ugodnoj hladovini sjenice posjetitelje je vrlo rado uz pomoć vlastitih originalno trasiranih staza i karti upoznao s mogućnostima rekreacije u ovom gornjomeđimurskom kraju.

Grunt je između ostalog posjetio i Đuro Špiranec iz Slovenije koji je dugo godina živio u Ljubljani, gdje se posebno istaknuo u radu Hrvatsko kulturnog društva Međimurje – Ljubljana. Njegov otac, koji se također zove Đuro, je brat od Iveka Špiranca koji je bio posljednji gazda na Matulovu gruntu s Terezijom Špiranec koja je na gruntu živjela sve do 1995. godine. S oduševljenjem je razgledao grunt i podsjetio se na djetinjstvo i međimurski zavičaj.

Sljedeći i posljednji ovogodišnji Dan otvorenih vrata na Matulovu gruntu održat će se 25. rujna. Krajem sedmog mjeseca, točnije na Svjetski dan rendžera u nedjelju 31. srpnja, na Matulovu gruntu održat će se 2. Kamp mladih čuvara prirode. Više o programu uskoro. Kako je Matulov grunt prije svega rezidencija za pisce, umjetnike i prirodoslovce, tako od 20. lipnja do 3. srpnja na gruntu boravi novi rezident, pjesnik Vernes Subašić iz Zenice.

OSTALE VIJESTI
ZADNJE DODANE VIJESTI
REKLAME
PRETRAŽIVAČ
vaši komentari
BECIKLIN
Zadol Grupa d.o.o.
Bukal Elektronika