vaša početna stranica
Gradski bazeni Cakovec
AFORIZMI
"Bez tvog pristanka nitko u tebi ne može izazvati osjećaj manje vrijednosti."
- Eleanor Roosevelt
interaktivna karta grada Čakovca
Foto Dragec
          |    2. srpnja 2022.    
U Kreativno edukativni centar Murai dolazi umjetnička radionica s ciljem očuvanja međimurske vizualne baštine - Kaj ga fotki! U Kreativno edukativni centar Murai dolazi umjetnička radionica s ciljem očuvanja međimurske vizualne baštine - Kaj ga fotki!

01. travnja 2022. –  Jedan od najintrigantnijih aspekata malih sredina je svakako vrsna kooperacija u očuvanju usmenih predaja i “sega kaj je negda bilo”. U našem se kraju itekako vidi potreba i strast ljudi za arhiviranjem svakodnevnih scena nekadašnjeg načina života, posebice otkad su se stare slike koje pokazuju minulu idilu sela i grada počele skupljati kao sličice. Osim neizmjerne sentimentalne vrijednosti, stare su fotografije neiscrpno vrelo etnografskog i antropološkog znanja te imaju potencijala dubinski izmijeniti našu koncepciju povijesti nekog kraja, pružajući lokalnom stanovništvu priliku za direktno definiranje vlastite prošlosti. Prepune krasnih motiva, često se same po sebi mogu smatrati umjetničkim radom, no posjeduju i potencijal da ih se izrezbari, kolažira i prekroji u vlastite vizije, razmišljanja, i sanjarenja o svome kraju.

Ponukani željom za istraživanje povijesti Međimurja iz perspektive onih koji ju često ne pišu i inspirirani vrijednim radom Međimuraca koji nastoje arhivirati fotografsku povijest našeg kraja, odlučili smo u Kreativno edukativnom centru Murai organizirati radionicu kolaž umjetnosti koristeći upravo preslike starih fotografija škljocnutih između Mure i Drave. Koristeći jedan dostupan, ali vrlo značajan umjetnički medij želimo da se svi stanovnici Međimurja osjećaju pozvani kreativno izraziti svoje šarolike poglede i osebujne asocijacije na naš lepi zeleni kraj.

U sklopu projekta, u petak, 8. travnja u 17:30 sati Janja Kovač, etnologinja i kulturna antropologinja, kustosica etnografskih zbirki u Muzeju Međimurja Čakovec, govorit će o muzeju kao obliku čuvanja materijalne i nematerijalne baštine. Sadržaj predavanja rezultat je rada na projektu osmišljavanja muzeja nematerijalne baštine „Riznica Međimurja“ u kojem je ostvarena izuzetna suradnja s lokalnom zajednicom te može poslužiti kao primjer dobre prakse za daljnje razvijanje odnosa muzeja i zajednice u kojoj muzej djeluje. Predavanje će biti odskočna točka i inspiracija da se odvažimo i sami kreativno izraziti svoje percepcije o kraju u kojem živimo kroz radionicu kolažiranja koja će se održati sljedeći dan, u subotu, 9. travnja u 15 sati. Izrađene slike, vizualna rješenja naših misli i sjećanja na Međimurje, bit će izložene u sklopu izložbe te tiskane u umjetničkoj knjizi i na razglednicama, pružajući im priliku da dosegnu i van naše zajednice.

"Stoga, kao glavnu srž motiva za daljnje umjetničko stvaranje, skupljamo fotografije koje Međimurci smatraju relevantnima, lijepima, i ponajviše punima sjećanja. Pozivamo Vas da potaknete svoje unuke da prolistaju albume sa starim slikama, ispričate im poneku dogodovštinu, priču, tradiciju i zapažanje te da zajedno ovjekovječite obiteljske uspomene sudjelujući na radionici. Zanimaju nas različite fotke s područja Međimurja (ali ponajviše one starije, iz prošlog stoljeća), različitih kadrova, boja i motiva. Od arhitekture i javnih površina do ljudi, događaja, životinja, privatnih prostora, običaja, predmeta - ukratko svega što Vi osobno smatrate zanimljivim. Slike mogu biti skenirane ili poslikane mobitelom, a možete ih nam poslati putem ovog obrasca: https://tinyurl.com/kaj-ga-fotki ili na mail ivaa.ruzic@gmail.com. U slučaju bilo kakvih tehničkih poteškoća ili pitanja, možete nam se obratiti te ćemo rado za vas obaviti skeniranje" - poručuju organizatori.

Dodatne informacije o projektu možete saznati na webu: https://pdcck.hr/murai/kaj-ga-fotki/, a možete popratiti i naš Facebook event: https://www.facebook.com/events/234302992197908/234303002197907?ref=newsfeed.

OSTALE VIJESTI
ZADNJE DODANE VIJESTI
REKLAME
PRETRAŽIVAČ
vaši komentari
BECIKLIN
Zadol Grupa d.o.o.
Bukal Elektronika