vaša početna stranica
Gradski bazeni Cakovec
AFORIZMI
"Od uspjeha do neuspjeha samo je jedan korak. Od neuspjeha do uspjeha vodi dugačak put."
- Židovska poslovica
interaktivna karta grada Čakovca
Foto Dragec
          |    9. kolovoza 2022.    
Noć muzeja 2022. u Muzeju Međimurja Čakovec Tema: Muzeji između stvarnog i digitalnog / Muzeji u uvjetima globalne krize Noć muzeja 2022. u Muzeju Međimurja Čakovec Tema: Muzeji između stvarnog i digitalnog / Muzeji u uvjetima globalne krize

24. siječnja 2022. – Muzej Međimurja Čakovec uključuje se svojim programima na 17. po redu Noć muzeja. Iako se pandemijska situacija od prošle godine nije mnogo promijenila, za razliku od 2021. u kojoj smo Noć muzeja obilježili isključivo „online“ programima, cijepljenje građana i uvođenje Covid potvrda omogućit će nam u ovoj godini kontrolirano provođenje manifestacije u realnom vremenu i prostoru.

 

Ovogodišnji program Noći muzeja prilagođen je osnovnoj temi „Muzeji između stvarnog i digitalnog“. Iako će stalni postavi našega muzeja za posjetitelje biti otvoreni uz besplatan razgled od 18 sati, s programom za ciljane skupine školske djece krećemo već od jutarnjih sati. Održat će se dvije radionice u dva termina u jutarnjim i poslijepodnevnim satima na kojima će učenici dobiti priliku isprobati i upoznati tehnologiju virtualnih (VR) i naočala za hologramske projekcije (HoloLens). Radionicu „Upoznaj Stari grad kroz VR i HoloLens naočale“ vodit će muzejska pedagoginja Ines Virč, a radionicu „Mini hologram i digitalno u muzeju“ vodit će profesorica čakovečke Gimnazije Josipa Slavenskog Melita Sambolek. Na službenom otvorenju Noći muzeja održat ćemo promociju Knjige legendi i turističkoga proizvoda projekta „Living castles“ u Multimedijalnoj dvorani Riznice Međimurja s početkom u 18 sati. Od 18 sati građani mogu krenuti s besplatnim razgledom svih stalnih i izložbenih postava, a to su: palača, Riznica Međimurja i Izložbeni salon s tematskom izložbom „Tibeti u Međimurju i Podravini“. U Multimedijalnoj dvorani Riznice Međimurja bit će postavljen punkt mješovite i virtualne stvarnosti s virtualnim (VR) naočalama i naočalama za hologramske projekcije (HoloLens) na kojem će svi posjetitelji moći upoznati najnoviju tehnologiju virtualne i mješovite stvarnosti.

 

Detaljan program:

 

  1. Radionica „Mini hologram i digitalno u muzeju“

u dva termina: 9 – 10.30 h i 10.30 – 12.00 h

Muzejsko-informativni centar (MIC)

voditeljica: Melita Sambolek, prof. Gimnazije Josipa Slavenskog Čakovec

*radionice u dogovoru sa školama

 

Radionica za učenike osnovnih škola na kojoj će djeca upoznati digitalne sadržaje u muzeju, s osobitim obzirom na hologram. Učenici viših razreda svoj će mini hologram i izraditi, dok će mučenicima nižih razreda biti prikazana izrada mini holograma, a predavanje i radionica obuhvatit će i druge digitalne sadržaje u Muzeju Međimurja Čakovec.

 

  1. Radionica „Upoznaj Stari grad kroz VR i hololens naočale“

u dva termina: 13.30 – 15 h i 15.30 – 17 h

Multimedijalna dvorana Riznice Međimurja,

voditeljica: Ines Virč, muzejska pedagoginja

*radionice u dogovoru sa školama

 

Radionica za učenike osmih razreda osnovne škole na kojoj će upoznati tehnologiju virtualne i mješovite stvarnosti uz upotrebu virtualnih (VR) i naočala za hologramske projekcije (HoloLens). VR naočale nude panoramski pogled iz zraka na Stari grad Čakovec i okolni park i virtualnu šetnju kroz nove stalne postave Riznice Međimurja. HoloLens naočale pak omogućuju upoznavanje arhitekture čakovečkog Starog grada i njegovu virtualnu izgradnju. Napomena: navedene naočale namijenjene su korisnicima starijim od 13 godina. Na radionici učenici će uz stručno vodstvo i pod nadzorom upoznavati i koristiti novu tehnologiju.

 

  1. Otvorenje Noći muzeja uz promociju Knjige legendi i turističkog proizvoda

     projekta „Living castles“

     Multimedijalna dvorana Riznice Međimurja u 18 h

 

  Jeste li čuli koju legendu o tajnim stanovnicima dvoraca? Znate li da svaki dvorac ima svoje neobične stanovnike. Pridružite nam se na promociji Knjige legendi i saznajte muzejske tajne iz 7 različitih dvoraca: Stari grad Čakovec, Stari grad Varaždin, Dvor Veliki Tabor, dvorac Oršić, dvorac Rakičan, Ptujski dvorac i Celjska utvrda. Za promociju tih dvoraca osmišljena je dječja slagalica/puzzla sastavljena od 7 dijelova sa zanimljivim prikazima svakog dvorca. Dijelove slagalice skupljate prilikom posjeta svakom pojedinom dvorcu/muzeju. Nakon što skupite svih 7 dijelova slagalice na dar dobivate maskotu projekta Living castles, malog simpatičnog duha igračku.

   Posjetiteljima će se uz to ukratko predstaviti i druge aktivnosti realizirane uz projekt Living castles.

 

  1. Besplatan razgled svih stalnih i izložbenih postava za posjetitelje

         Palača, Riznica Međimurja i Izložbeni salon (izložba „Tibeti u Međimurju i Podravini“)

         od 18 h do 00 h

    

  1. Posjeti Punkt mješovite i virtualne stvarnosti:

           „Stari grad kroz VR i HoloLens naočale“ za sve posjetitelje

           Multimedijalna dvorana Riznice Međimurja od 19 h do 00 h

 

Svi posjetitelji koji dosad nisu bili u mogućnosti upoznati tehnologiju virtualne i mješovite stvarnosti uz upotrebu virtualnih (VR) i naočala za hologramske projekcije (HoloLens) neka ovu Noć muzeja iskoriste i uživaju u nekoj drugoj stvarnosti.

Napomena: navedene naočale namijenjene su korisnicima starijim od 13 godina.

 

Vrijeme događanja: petak, 28. 1. 2022., od 09 do 00 h

Slobodan ulaz za sve građane: 18 – 00 h

Mjesto događanja: stalni postavi Riznice Međimurja i palače Staroga grada Zrinskih; izložbeni salon, multimedijalna dvorana, Muzejsko-informativni centar

 

Posjet svim stalnim postavima i izložbenom salonu u Noći muzeja je besplatan!

Za ulaz u muzejske postave potrebno je predočiti valjanu Covid potvrdu.

 

 

OSTALE VIJESTI
ZADNJE DODANE VIJESTI
REKLAME
PRETRAŽIVAČ
vaši komentari
BECIKLIN
Zadol Grupa d.o.o.
Bukal Elektronika