vaša početna stranica
Gradski bazeni Cakovec
AFORIZMI
"Dobro razmislite prije nego što nekome uputite tešku riječ, no nikada ne propustite priliku reći koju dobru."
- Georg Horace Lorimer
interaktivna karta grada Čakovca
Foto Dragec
          |    26. rujna 2022.    
NASTAVLJENA ZANIMLJIVA PREDAVANJA ZA SPORTSKE DJELATNIKE NASTAVLJENA ZANIMLJIVA PREDAVANJA ZA SPORTSKE DJELATNIKE

16. studenoga 2021. –  Krovna međimurska sportska organizacija, Zajednica športskih udruga i saveza Međimurske županije i dalje pokazuje širinu brige oko sportaša i sporta. Nakon što je prošle godine bilo odlično prihvaćeno, nastavljeno je s organizacijom liječničkih predavanja  namijenjena trenerima i sportskim djelatnicima u međimurskim klubovima. Predavanja u okviru programa Hrvatskog olimpijskog odbora "Promicanje sporta i olimpizma u cilju očuvanja zdravlja i poticanja zdravstvenog turizma u lokalnim sredinama" još jednom su održali liječnici Andrej Prošev i Zrinka Rusan.

Oboje su već održali predavanje u srpnju u Prelogu, a ovog puta lokacija predavanja je bila Kotoriba. Kako je objašnjeno u županijskoj sportskoj zajednici cilj je što više korisnih informacija prenijeti što širem spektru sportaša i sportskih djelatnika te su iz tog razloga osim u Čakovcu, predavanja održana u Murskom Središću i Prelogu, a sad i u Kotoribi. Podršku je dala Općina Kotoriba na čelu s općinskim načelnikom Dariom Friščićem. "Kad smo dobili upit da ugostimo predavanja nisam dvojio ni sekundu, odmah sam prihvatio. Mjesto smo bogatog sportskog života s dugom sportskom tradicijom i svaka nova informacija vrlo će dobro doći ljudima iz naših klubova" poručio je načelnik Kotoribe. Predavanja je otvorila liječnica medicine rada i sporta Zrinka Rusan.

U svom dugogodišnjem radnom iskustvu primarni fokus su joj sportaši te je pripremila temu "Iznenadna srčana smrt sportaša". Kako je objasnila posljednjih godina povećan je broj tragičnih situacija na sportskim terenima, a u svom predavanju je  naglasila načine kako prepoznati neke simptome i kako što kvalitetnije pružiti pomoć sportašima u arestu. Nakon nje sportaši i sportski djelatnici iz Donjeg Međimurja mogli su čuti predavanje specijalista psihijatrije Andreja Proševa. Liječnik Odjela psihijatrije Županijske bolnice Čakovec i sam je bio dugogodišnji sportaš te je već radio predavanja na temu psihijatrije i sporta. Ovog puta se posvetio "Utjecaju sportske aktivnosti i vježbanja na mentalno zdravlje". Na razumljiv i jednostavan način objasnio je sve prednosti redovitog bavljenja sportom, ali upozorio i na negativnosti na psihi koje su primijećene kod sportskih profesionalaca. 90 minuta u takvom stručnom okruženju s dvosmjernom komunikacijom je vrlo brzo prošlo, a sudionici su izrazili želju da se i u budućnosti na ovaj način informiraju o sponi sporta i zdravlja.  Iz  Zajednice športskih udruga i saveza Međimurske županije poručuju kako će se s ovakvim predavanjima nastaviti i sljedeće godine.

OSTALE VIJESTI
ZADNJE DODANE VIJESTI
REKLAME
PRETRAŽIVAČ
vaši komentari
BECIKLIN
Zadol Grupa d.o.o.
Bukal Elektronika