vaša početna stranica
Gradski bazeni Cakovec
AFORIZMI
"Vrijediš samo onoliko koliko vrijedi tvoja riječ."
- John M. Templeton
interaktivna karta grada Čakovca
Foto Dragec
          |    29. rujna 2022.    
IZLOŽBA SLIKA Božene i Dragutina Hajdarović IZLOŽBA SLIKA Božene i Dragutina Hajdarović

31. listopada 2021. – Božena i Dragutin Hajdarović nisu samo okruženi prirodom i umjetnošću, oni žive prirodu i umjetnosti, oni ih stvaraju. Doslovno i metaforički. Zato su njihove izložbe užitak i izazov. Dokaz da za prave stvari nikada nije kasno. I da mladost nije pitanje godina, već Duha. U motivima nalaze zajedničko zadovoljstvo, ali slikarski rukopis im je različit. Dok je Dragutinu omiljena tehnika ulje na platnu, Boženi su draži akvarel i oslikavanje stakla.

Dragutin iz sivila naše svakodnevnice uzima ono što je lijepo. Osjeća potrebu da u svojim slikama izrazi atmosferu u kojoj se nalazi predmet slikanja. Ta atmosfera daje mogućnost da se njegova slikarska poetika razmaše i da svakoj slici da vlastiti pečat poimanja slikarstva. Prizori su islikani svježim vizualnim razmišljanjem, realistično prikazani motivi u svojoj srži sadrže slikarova duhovna promišljanja koja su stalna inspiracija za nova djela. Boje govore vlastitim jezikom, one razbijaju monotoniju oblika i vizualno naglašavaju poruku slike. U njegovim djelima nailazimo na iste motive, ali doživljene na drugačiji način, ovisno o atmosferi i raspoloženju. Ne mogu ne primjetiti raznolikost motiva (pejzaži, mrtva priroda, cvijeće, zavičajni i sakralni motivi..). Iz njegovih slika ključa nagonska potreba da baš sve uhvati u svom slikarsom nadahnuću. I kada inspiraciju pronalazi u ostvarenju velikih majstora, on je potpuno svoj sa stiliziranim likovima, idealiziranim odnosom duhovnog i nebeskog, osjetljivošću duše slikara bliskog pučkoj pobožnosti. Njegovi radovi odišu kontinuitetom u kojem je talent stalni impuls za tumačenje ljepote prirode i duševnog mira. Božena je tražila svoj izraz, istraživala sebe i svoj doživljaj.

Našla se je u nježnom i prozračnom akvarelu koji potiče na razmišljanje. Te su sličice odraz njezine duže, prave male ekspresije. Netaknuta prirodna raskoš koja se nameće njenom oku pruža osjećaj smirenosti i spokoja. Njen pejzaž daje dojam prostranosti i dubine. Tajnovitost vode postiže finim nijansama pastelnih tonova što slici daje dojam smirenosti i spokoja. Njene minijature su lirske sličice raspoloženja, tišine i mira, sklada prirode u svojoj jednostavoj ljepoti. Jer ona jednostavno uranja u prostor. Čest motiv je voda, mirna tajnovita rijeka ili rukavac okružen usnulom livadom, pospanim grmljem i ponekim drvom koje uzdignute krošnje narcisoidno promatra vlastiti odraz u vodi. U praskozorje ili suton, motivi prirode se uvijek prožimaju u svojoj uravnoteženoj ljepoti. Boženini izleti u crvene i živopisne makove, nježne u akvarelu i snažne na staklu, pravo su osvježenje, buđenje iz sna.

Pa ipak djeluju spokojno poput njenih rijeka. Zajednička im je ljubav prema sakralnim motivima koju su prepuni emotivnog naboja, pobuđuju nas na prosuđivanje već doživljenog, odaju njihov odgoj i svjetonazor, njihovu stalnu potrebu za pobjedom onog dobrog u nama. Upućuju nas na vječne vrijednosti vjere u ovo kataklizmično doba u kojem živimo. Pronašli su način kako biblijski motiv približiti svakodnevnici. Za njih je umjetnost Božji dar i sredstvo za prenošenje univerzalnih poruka duhovnog mira, ljubavi i ljepote. Davorka Gregorić, prof.

Izložba se otvara 2.11.2021. u 18 sati u zgradi Scheieri a otvorena je do 10.11.2021..

OSTALE VIJESTI
ZADNJE DODANE VIJESTI
REKLAME
PRETRAŽIVAČ
vaši komentari
BECIKLIN
Zadol Grupa d.o.o.
Bukal Elektronika