vaša početna stranica
Gradski bazeni Cakovec
AFORIZMI
"Silna žudnja u neobuzdanoj pohlepi koja želi stjecati još više, oduzima si istinski cilj dobivanja; odriče se uživanja u onome što je već dobila."
- Thomas Sprat
interaktivna karta grada Čakovca
Foto Dragec
          |    29. rujna 2022.    
Izložba u najavi: „Tibeti u Međimurju i Podravini“ Izložba u najavi: „Tibeti u Međimurju i Podravini“

21. listopada 2021. – Muzej Međimurja Čakovec u suradnji s Muzejom grada Koprivnice priprema izložbu „Tibeti u Međimurju i Podravini“. Tibeti su najprepoznatljiviji element međimurske narodne nošnje. To su rupci velikih dimenzija kvadratnog oblika koji se presavijaju po dijagonali u trokut, prebacuju preko ramena tako da vrh trokuta pada na leđa, dok se dulji krajevi preklapaju na prsima i vežu u čvor na leđima. Pozornost privlače svojom veličinom, centralnom pozicijom, jednobojnom podlogom jarke boje, cvjetnim uzorkom te bogatim resama koje se protežu cijelom dužinom rupca.

Ovom izložbom predstavljamo povijest nošenja ovog odjevnog elementa u Međimurju te koprivničkoj i ludbreškoj Podravini. Autorice izložbe su kustosica MMČ-a Janja Kovač i viša kustosica MGK-a Marija Mesarić, a kao neovisna suradnica im se pridružila diplomirana etnologinja i konzervatorica savjetnica Venija Bobnjarić Vučković iz Restauratorskog centra Ludbreg.

Na izložbi će se javnosti predstaviti građa iz fundusa Muzeja Međimurja Čakovec i Muzeja grada Koprivnice. Na dijelu građe su u proteklim godinama provedeni restauratorski i konzervatorski radovi koje su provele djelatnice Hrvatskog restauratorskog zavoda - Restauratorskog odjela Ludbreg. Djelatnice HRZ-a uključile su se u pripremu izložbe stručnim savjetima oko načina prezentacije i izlaganja tekstilnih predmeta te dale mišljenje i preporuke o uvjetima izlaganja u predviđenom prostoru.

Izložba se otvara 12. studenog  2021. godine u Izložbenom salonu Muzeja Međimurja Čakovec, a 2022. u Muzeju grada Koprivnice.

 

Mjesto održavanja: Izložbeni salon Muzeja Međimurja Čakovec

Organizatori: Muzej Međimurja, Muzej grada Koprivnice

Autorice: Janja Kovač, kustosica etnografskih zbirki MMČ

                  Marija Mesarić, viša kustosica etnografskih zbirki MGK

Suradnici: Venija Bobnjarić Vučković, konzervator savjetnik, Hrvatski restauratorski zavod, Restauratorski centar Ludbreg

Trajanje izložbe: 12. 11. 2021. – 31.  01. 2022.

Otvorenje: petak, 12.11.2021. u 18,00 h

OSTALE VIJESTI
ZADNJE DODANE VIJESTI
REKLAME
PRETRAŽIVAČ
vaši komentari
BECIKLIN
Zadol Grupa d.o.o.
Bukal Elektronika