vaša početna stranica
Gradski bazeni Cakovec
AFORIZMI
"Ljubav je dovoljno strpljiva da izdrži mane koje ne možemo izliječiti."
- J. Jelinek
interaktivna karta grada Čakovca
Foto Dragec
          |    1. listopada 2022.    
RIZNICA MEĐIMURJA - Muzej nematerijalne baštine RIZNICA MEĐIMURJA - Muzej nematerijalne baštine

Od postanka svijeta pa sve do danas, na prostoru između rijeka Mure i Drave živo pulsira Međimurje. Čine ga plodna i minijaturna polja, šume, livade, pašnjaci, vinorodni brežuljci i stotinjak naselja u kojima žive topli, srdačni i marni ljudi. Od pradavnih dana međimurskim selima, dolovima i bregima razliježe se međimurska popevka, piše se, sklada, stvara, oslikava, kinči, igra i pleše. Prolaskom vremena, za dana i blagdana, nastajale su iznimne baštinske vrednote utisnute u kulturni kod duha, uma i srca Međimurja. Prikupljene sa svih strana zemlje med dvemi vodami, našle su svoj jedinstveni dom u Muzeju nematerijalne baštine „Riznica Međimurja” u okrilju revitalizirane fortifikacije Staroga Grada u Čakovcu.

 

Riznica Medimurja

 

Ljudstvo moje međimursko,
imaš blaga i bogatstva

 

Prebogato kulturno nasljeđe Međimurja pod oznakom nematerijalna kulturna baština prije se nazivalo duhovnom baštinom, pučkim predajama, vjerovanjima, narodnim mudrostima i tradicijskim obrtima. Prikupljenim predmetima, materijalnom izričaju kulture, dodani su važni i zanimljivi podaci o njihovom postanku, uporabi, posebnostima koje su ga pratile, načinu izrade i njihovom izrađivaču. Priče o nematerijalnoj kulturi pečate ljudi, nositelji vještina. Bez obzira na snažan utjecaj modernih vremena i učestalost promjena, nositelji vještina svoja znanja i umijeća održavaju živima i strpljivo prenose na druge. Nematerijalna baština Međimurja predstavlja esencijalnu nadogradnju dugogodišnjeg rada svih kustosa u Etnografskom odjelu Muzeja Međimurja Čakovec od pedesetih godina XX. stoljeća do danas. Građu dopunjuju dokumentarno-popularni filmovi u visokokvalitetnoj produkciji koji povezuju prikupljena znanja s ljudima, nositeljima vještina na terenu. Sveukupnost iznimne kulturne vrijednosti predstavlja nematerijalnu baštinu, bogatstvo koje je istovremeno obično i neobično široj nacionalnoj i internacionalnoj publici.

 

Riznica Medimurja

 

Riznica Medimurja

 

Riznica Medimurja

 

Kulturna dobra Međimurja
na Reprezentativnim listama UNESCO-a i Republike Hrvatske

Međimurska popevka, umijeće izrade tradicijskih dječjih igračaka s područja sjeverozapadne Hrvatske i medičarski obrt s područja sjeverozapadne Hrvatske upisani su na UNESCO-ovu Reprezentativnu listu nematerijalne kulturne baštine čovječanstva. U Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske upisano je čak petnaest kulturnih dobara koja nalazimo na području Međimurja.

 

U segment tradicijskih obrta uvršteni su umijeće vađenja zlata - zlatarenje u Međimurju, tradicijsko umijeće izrade čipke na području Svete Marije, medičarski obrt s područja sjeverozapadne Hrvatske i Slavonije, tradicijsko lončarstvo na području sjeverozapadne Hrvatske i umijeće izrade tradicijskih dječjih igračaka s područja sjeverozapadne Hrvatske.

Društvene prakse, obrede i svetkovine predstavljaju umijeće izrade tradicijske pokladne maske Pikač u Selnici, umijeće izrade tradicijskog božićnog nakita – kinč na području sjeverozapadne Hrvatske, umijeće izrade nakita - božićnog lustera na području sjeverozapadne Hrvatske i umijeće izrade tradicijskih božićnih jaslica s područja sjeverozapadne Hrvatske.

Svakodnevnim kulturnim dobrima obuhvaćeni su štrigovska i kotoripska skupina govora te svetomarska toponimija. Imaju zajednički nazivnik usmene tradicije i izričaja, uključujući jezik kao prenositelja nematerijalne kulturne baštine. Tu najviše do izražaja dolazi proces očuvanja svakodnevnog na drugačiji način. Govornici štrigovske i kotoripske skupine govora svakodnevno se govorom služe u svojoj obitelji, u komunikaciji s poznanicima, čak i kolegama na poslu. Obje skupine govora i toponimija mjesta Sveta Marija daju nam koristan uvid u prošlost ovih krajeva, a proučavanje razumijevanje  kulturnih, geografskih, ekonomskih i političkih preplitanja u minulim vremenima.

 

Izvedbene umjetnosti prezentiraju umijeće izrade i sviranja cimbala u Podravini, Međimurju i Hrvatskom zagorju, umijeće sviranja na tamburama farkašicama u sjevernoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj te međimurska popevka. Sve ih karakterizira izvedbeni kontekst koji uvelike utječe na način izvođenja kao i prenošenje znanja na druge. Ples i pjesma prirodna su pojava gdje god se ljudi okupljaju. Prilikom zabava, vjenčanja, obavljanja zajedničkih poslova i obilježavanja crkvenih ili pučkih blagdana oni daju podlogu. Međimurska popevka najekspresivniji je izražaj Međimurki i Međimuraca, medij u kojem ostaje zabilježen gotovo svaki segment života od praslavenskih zajednica do dana današnjeg.

 

 

Posjetite, upoznajte i istražite
RIZNICU MEĐIMURJA

Neprocjenjivo kulturno nasljeđe Međimurja izloženo je na 2.426 m2 ekstra atraktivnog, multimedijalnog i interaktivnog postava muzeja. Na nekoliko muzejskih razina dočekuju vas burna povijest Međimurja, impresivna graditeljska, plemićka i kulturna ostavština obitelji Zrinski, tamnice, zlatarenje, međimurska popevka, nevjerojatne priče i legende o tunelima, pozoju i tajne stoljetne utvrde Staroga grada.  

 

Riznica Medimurja

 

Riznica Medimurja

 

Riznica Medimurja

 

Muzej nematerijalne baštine
RIZNICA MEĐIMURJA

Gdje prošlost poprima novu dimenziju

 

Riznica Medimurja
OSTALE VIJESTI
ZADNJE DODANE VIJESTI
REKLAME
PRETRAŽIVAČ
vaši komentari
BECIKLIN
Zadol Grupa d.o.o.
Bukal Elektronika