vaša početna stranica
Gradski bazeni Cakovec
AFORIZMI
"Svi mi živiom pod istim nebom, ali nemamo isti horizont."
- Konrad Adenauer
interaktivna karta grada Čakovca
Foto Dragec
          |    1. listopada 2022.    
VOLONTERI U PARKU OBILJEŽILI EUROPSKi TJEDAN SPORTA I SVJETSKI DAN SRCA VOLONTERI U PARKU OBILJEŽILI EUROPSKi TJEDAN SPORTA I SVJETSKI DAN SRCA

29. rujna 2020. – Aktivnosti "Volonteri u parku" koje se održavaju u okviru projekta Živjeti zdravo Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo ove godine zbog epidemioloških preporuka i mjera nisu toliko bazirana na masovnosti koliko na obilježavanju značajnih datuma u kalendaru. Projekt na području Međimurja provodi županijski zavod za javno zdravstvo u suradnji sa Zajednicom sportskih udruga Čakovca te je akcijom koja je održana u utorak 29. rujna u čakovečkom Perivoju Zrinski obilježen Europski tjedan sporta i Svjetski dan srca. Sudionici aktivnosti bili su članovi Grupe za nordijsko hodanje koja djeluje pri Zavodu, koji su tradicionalnim nordijskim pješačenjem kroz pitoreskni Perivoj Zrinski skrenuli pozornost na sportske i zdravstvene aspekte aktivnosti. Koordinator aktivnosti "Volonteri u parku" i tajnik Zajednice sportskih udruga Čakovca Tomica Jakopec podsjetio je kako je cilj aktivnosti organizirati slobodno vrijeme za djecu i obitelj u parku, poticati usvajanje zdravih stilova života, razvijati prosocijalno ponašanje, njegovati međugeneracijsku suradnju, omogućiti socijalnu integraciju djece s poteškoćama u razvoju te očuvati životnu okolinu. "Prijašnjih godina u suradnji sa Zavodom za javno zdravstvo Međimurske županije imali smo brojne aktivnosti koje su upravo u ovom tjednu i povodom Svjetskog dana srca okupile tisuće ljudi. Samo smo na središnjem čakovečkom Trgu Republike imali preko 700 sudionika.

No, ove godine prisiljeni smo raditi i živjeti u okolnostima koje se nazivaju novo normalno. Zbog odlične suradnje sa Zavodom odlučili smo i u 2020. ipak na neki način biti dio europske i svjetske sportsko-zdravstvene priče" naglasio je Jakopec. O važnosti obilježavanja Svjetskog dana srca govorila je voditeljica djelatnosti za javno zdravstvo županijskog Zavoda Renata Kutnjak Kiš. "40 posto smrtnosti u Međimurju vezano je uz bolesti srca i krvožilnog sustava. Broj oboljelih se može smanjiti uz redovitu tjelovježbu i pravilnu prehranu" poručila je.  U utorak je tako 40 nordijskih pješaka napravilo krug oko čakovečkog Starog grad Zrinski, ali i poslije se zaustavilo u atriju dvorca gdje im je osoblje Muzeja Međimurje održalo kratko predavanje. Tema je bio dvorac i bastion kroz stoljeća, ali i povijest obitelji Zrinski koja je imala i još uvijek ima veliki utjecaj na Čakovec i Međimurje.

Ravnateljica Muzeja Međimurja Maša Hrustek Sobočan kazala je kako su se vrlo rado odazvali predavanju. "Trebali smo s gradskom sportskom zajednicom  imati nekoliko aktivnosti u godini kada Čakovec nosi titulu Europskog grada sporta, ali je pandemija virusa COVID-19 onemogućila sve naše planove. No, i na ovaj način šaljemo poruku podrške sportašima" izjavila je.

OSTALE VIJESTI
ZADNJE DODANE VIJESTI
REKLAME
PRETRAŽIVAČ
vaši komentari
BECIKLIN
Zadol Grupa d.o.o.
Bukal Elektronika