vaša početna stranica
Gradski bazeni Cakovec
AFORIZMI
"Potisnuta srdžba može nas otrovati kao i najokrutnije riječi."
- Joyce Brothers
interaktivna karta grada Čakovca
Foto Dragec
          |    1. listopada 2022.    
U zgradi REDEA-e postavljen digitalno vizualni info panel o energetskoj potrošnji dostupan svim građanima U zgradi REDEA-e postavljen digitalno vizualni info panel o energetskoj potrošnji dostupan svim građanima

30. lipnja 2020. - Javna ustanova za razvoj Međimurske županije REDEA u sklopu projekta RURES - Promicanje održive upotrebe obnovljivih izvora energije i energetske učinkovitosti u ruralnim područjima, izradila je digitalno vizualni info panel o energetskoj potrošnji, dostupan na korištenje svim građanima.

Na digitalnom panelu može se dobiti uvid o kompletnom funkcioniranju sustava. Prikazana je grafička potrošnja struje, vode i plina na trenutačnoj, dnevnoj, mjesečnoj i godišnjoj razini. Mjerenje vode odvija se slanjem impulsa na svakih 10 litara vode, dok se mjerenje plina očitava za svakih 0,1 m3 Pritiskom na interaktivne točke u samom prikazu, dobivaju se detaljne informacije o ulozi pojedine komponente iz sustava. Također, na panelu se nalaze općeniti podaci o projektu, provedenim aktivnostima, projektnim partnerima te dužini trajanja projekta. Svi zainteresirani građani na panelu mogu vidjeti funkcioniranje sustava u visoko učinkovitoj zgradi Centra znanja Međimurske županije, koja je postala primjer dobre prakse za korištenje obnovljivih izvora energije.

Izradom digitalno vizualnog info panela uspješno su završili provedbu projekta, a očekuje ih samo završna konferencija sa svim partnerima, koja će se održati virtualnim putem. U sklopu projekta RURES, u Upravnu zgradu Centra znanja u kojoj su trenutno smještene Međimurska energetska agencija d.o.o. MENEA, Javna ustanova za razvoj Međimurske županije REDEA i još dvije javne institucije,  ugrađeni su solarni kolektori koji služe za grijanje potrošne tople vode te kao potpora grijanju, sustav pametnog mjerenja potrošnje energenata i vode, zamijenjena su rasvjetna tijela s visoko učinkovitom LED rasvjetom te  opremljene kuhinje s visoko učinkovitim kuhinjskim aparatima (A+++).

Projekt RURES provodi se u razdoblju od 36 mjeseci (započeo u srpnju 2017. i traje do lipnja 2020. godine), u sklopu programa transnacionalne suradnje Interreg Središnja Europa. Partner u projektu je Javna ustanova za razvoj Međimurske županije REDEA, zajedno s Međimurskom energetskom agencijom, MENEA-om. Vodeći partner projekta je Aufbauwerk Region iz Leipziga (Njemačka), dok su ostali partneri institucije iz Poljske, Slovenije, Mađarske, Češke i Hrvatske. Glavni cilj projekta bio je iskoristiti potencijale obnovljivih izvora energije i povećati energetsku učinkovitost u ruralnim regijama, pošto one imaju veliki potencijal za postizanje energetske autonomije. Ukupna vrijednost projekta je 2.169.295,25 €, a budžet hrvatskih partnera iznosi 369.105,00 €.

OSTALE VIJESTI
ZADNJE DODANE VIJESTI
REKLAME
PRETRAŽIVAČ
vaši komentari
BECIKLIN
Zadol Grupa d.o.o.
Bukal Elektronika