vaša početna stranica
Gradski bazeni Cakovec
AFORIZMI
"Tko želi osigurati dobro drugima već je osigurao dobro sebi."
- Konfucije
interaktivna karta grada Čakovca
Foto Dragec
          |    1. listopada 2022.    
Međimurska županija svečano obilježila 30.svibnja - Dan državnosti, Međimurska županija svečano obilježila 30.svibnja - Dan državnosti,

30. svibnja 2020. – Nakon 18 godina kada se Dan hrvatske državnosti obilježavao 25.lipnja, izmjenama Zakona o blagdanima, spomendanima i neradnim danima u Republici Hrvatskoj, trenutak konstituiranja  prvog demokratski izabranog višestranačkog Sabora, 30. svibnja 1991.godine, obilježava se kao Dan državnosti. Tako će ove godine 25. lipnja u Hrvatskoj biti spomendan Dana neovisnosti, 8.listopada Spomendan Hrvatskog sabora, dok će novi blagdan i neradni dan biti 18. studeni kao Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje.

Obilježavanje Dana državnosti u Međimurskoj županiji započelo je svetom misom za Domovinu koju je u župnoj crkvi Svetog Nikole Biskupa u Čakovcu predvodio gvardijan franjevačkog samostana fra Željko Železnjak, nakon čega se povorka predvođena predstavnicima Počasnog zdruga Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata – Podružnica Međimurske županije i Zrinskom gardom Čakovec uputila prema Spomen obilježju poginulim i nestalim hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata u Perivoju Zrinskih.

Predsjednik Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata Međimurske županije Stjepan Horvat kod Spomen obilježja poginulim i nestalim hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata podsjetio je kako je na današnji dan prije 30 godina konstituiran prvi, višestranački, demokratski izabran Hrvatski sabor. „To je dan kada se s osobitim ponosom i zahvalnošću sjećamo svih žrtava koje su dale doprinos ostvarenju i obrani naše slobode i neovisnosti, te prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana. Naše misli su i s poginulim i umrlim braniteljima, s hrvatskim ratnim vojnim invalidima,  civilnim žrtvama rata i svim obiteljima koje su u ratu izgubile svoje najbliže, a najveća je rana u srcima onih koji i nakon toliko  godina traže svoje najmilije.“

Zastupnica u Europskom parlamentu Sunčana Glavak čestitavši Dan državnosti kazala je da zahvaljujući žrtvi hrvatskih branitelja i cijelom hrvatskom narodu, danas smo samostalna država i dio europske zajednice kojoj povijesno i kulturno pripadamo.

Župan Međimurske županije Matija Posavec svim građankama i građanima čestitao je Dan državnosti

te se pritom osvrnuo na izazove s kojima su Hrvatska i Međimurje bili suočeni. „S ponosom se

sjećamo naših heroja, hrvatskih branitelja. U proteklih 30 godina razvili smo se kao društvo, kao

regija, kao zajednica. Svijet se ubrzano mijenja, a ta nas promjena obavezuje da hvatamo korak s

vremenom, usvajamo nova znanja, standarde i vrijednosti. Danas Međimurje itekako pokazuje svoju

odgovornost, solidarnost, radnu etiku i funkcioniranje prema visokim standardima. Posljednjih

mjeseci pokazali smo da se i u kriznim situacijama  znamo nositi sa svim izazovima i uspješno ih

rješavati. Budućim generacijama moramo prenositi sliku prošlosti naših roditelja, a s jasnim pogledom u budućnost zadržati visoke kriterije u funkcioniranju svakog segmenta našeg društva kako

bi i dalje Međimurje bilo primjer mnogima u Hrvatskoj. Tada će i svaka obljetnica naše državnosti biti masovnija, svečanija i optimističnija“ - poručio je župan Posavec.

 

Svijeće podno spomenika zapalili su obitelji i prijatelji poginulih i nestalih branitelja, zastupnica u Europskom parlamentu Sunčana Glavak, saborski zastupnici zadnjeg saziva Sabora Bernarda Topolko i Snježana Sabolek, te Dražen Srpak i Stjepan Kovač, ujedno gradonačelnici Čakovca i Murskog Središća,  zamjenici gradonačelnika Čakovca Mario Medved i Zoran Vidović, predsjednik  Skupštine Međimurske županije Mladen Novak i potpredsjednici Dragutin Glavina i Franjo Makovec, predstavnici Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata, Policijske uprave Međimurske, Zrinske garde Čakovec, brojne udruge civilnog društva, predstavnici političkih stranaka, a obilježavanju Dana državnosti pridružili su se brojni građani.

Nakon programa kod spomen obilježja braniteljima iz Domovinskog rata, Zrinska garda Čakovec izvela je pozdrav Domovini s  počasnim plotunom iz gardinog topa.

OSTALE VIJESTI
ZADNJE DODANE VIJESTI
REKLAME
PRETRAŽIVAČ
vaši komentari
BECIKLIN
Zadol Grupa d.o.o.
Bukal Elektronika