vaša početna stranica
Gradski bazeni Cakovec
AFORIZMI
"Ljude k vama privlači izražavanje zahvalnosti, a ne pritužbe."
- John M. Templeton
interaktivna karta grada Čakovca
Foto Dragec
          |    1. listopada 2022.    
Zahvaljujući europskom projektu osigurani obroci za učenike u riziku od siromaštva Zahvaljujući europskom projektu osigurani obroci za učenike u riziku od siromaštva

Četvrtu godinu za redom Međimurska županija nastavlja s provođenjem projekta „Školski obroci svima“ kojim se osiguravaju besplatni obroci za djecu u riziku od siromaštva u međimurskim osnovnim školama.
U Velikoj vijećnici Međimurske županije održano je potpisivanje ugovora s ravnateljima škola u kojima se projekt provodi u školskoj godini 2019./2020.  U okviru Operativnog programa za hranu i/ili osnovnu materijalnu pomoć 2014.-2020. i Fonda europske pomoći za najpotrebitije, Međimurska županija će u suradnji s 21 osnovnom školom osigurati prehranu za djecu koja žive u siromaštvu ili su u riziku od siromaštva. Projekt „Školski obroci svima“ vrijedan je 998.076,71 kuna, a njime je osigurano 173 775 obroka u sklopu školske kuhinje.
Preko 20% djece u Hrvatskoj nalazi se u riziku od siromaštva te socijalnim projektima poput ovog doprinosimo rješavanju problema nedostatka hrane za djecu koja se nalaze u takvoj situaciji. Ne samo da djeca imaju osiguran zdravi obrok već Međimurska županija brojnim ulaganjima i programima koje provodi, nastoji pomoći obiteljima koje su u riziku od siromaštva i povećati njihovu kvalitetu života. Nužno je djeci osigurati odgovarajuće uvjete života, kvalitetan rast, razvoj i obrazovanje koje je za nas prioritetno područje.“, kazala je pročelnica UO za zdravstvo i socijalnu skrb Međimurske županije Sonja Tošić Grlač.
Škole se sve češće susreću s učenicima čiji roditelji nisu u mogućnosti podmiriti troškove njihove školske prehrane čime je nužno osigurati isto u sklopu realizacije projekta, kako bi se ublažile posljedice svih oblika dječjeg siromaštva te im se omogućili uvjeti za odgovarajući psihofizički rast i razvoj. Projektom je obuhvaćeno 993 korisnika, odnosno učenika iz 21 škole koje posjeduju kapacitet za pripremu školskih obroka, imaju školske kuhinje te zadovoljavaju propisane standarde.
Među korisnicima projekta je i Osnovna škola Podturen, čija je ravnateljica Marijana Cerovec istaknula važnost zdrave prehrane: „Ovim hvalevrijednim projektom možemo djeci iz socijalno depriviranih sredina i područja isključenosti pružiti zdravi obrok i doprinijeti ostvarivanju jednakih mogućnosti svih učenika. U današnje vrijeme tema prehrane je vrlo važna jer roditelji mogu voditi brigu o poremećajima u prehrani i pretilosti koje se sve češće javljaju kod djece.“

OSTALE VIJESTI
ZADNJE DODANE VIJESTI
REKLAME
PRETRAŽIVAČ
vaši komentari
BECIKLIN
Zadol Grupa d.o.o.
Bukal Elektronika