vaša početna stranica
Gradski bazeni Cakovec
AFORIZMI
"Kao mjera dobrog karaktera, nijedna vrijednost nije univerzalnije prihvaćena od pouzdanosti."
- Harry Emerson Fosdick
interaktivna karta grada Čakovca
Foto Dragec
          |    1. listopada 2022.    
Potpisan Sporazum o povjeravanju poslova Ureda državne uprave – Međimurska županija i dalje jedna od najracionalnijih županija Potpisan Sporazum o povjeravanju poslova Ureda državne uprave – Međimurska županija i dalje jedna od najracionalnijih županija

U ponedjeljak, 16. prosinca 2019. godine u Koprivnici je potpisan Sporazum o povjeravanju svih poslova Ureda državne uprave županijama. Sporazum su potpisali ministar uprave Ivan Malenica i župan Međimurske županije Matija Posavec, uz nazočnost ostalih župana i članova Vlade RH.


Na posljednjoj sjednici Skupštine Međimurske županije donesena je Odluka  temeljem koje je potpisan Sporazum te Odluka o unutarnjem ustroju Međimurske županije. Međimurska županija će 1. siječnja 2020. godine preuzeti 49 djelatnika Ureda državne uprave čime će i dalje ostati jedna od županija s najmanjim brojem zaposlenika budući da je od 64 djelatnika njih čak 15, odnosno 23,43% zaposlenih otišlo iz sustava. U nadležnosti Županije bit će i uredski prostori u Čakovcu, ispostave u Prelogu i Murskom Središću te matični uredi u Nedelišću, Maloj Subotici, Dekanovcu, Štrigovi i Kotoribi.


Župan Međimurske županije Matija Posavec istaknuo je kako će učiniti sve da nova reorganizacija poslova rezultira boljom, efikasnijom i kvalitetnijom uslugom za građane te digitaliziranim sustavom. „Trenutno pripremamo potpunu reorganizaciju sustava u kojoj nam je povjereno preko novih 200 poslova iz segmenata imovinskih prava građana, opće uprave, gospodarstva i društvenih djelatnosti. Nastojat ću organizirati „one stop shop“ sustav u kojem će se na jednom mjestu moći preuzeti svi dokumenti, dobiti sve potrebne informacije kako bi građanima sačuvali vrijeme i pojednostavili usluge koje su im potrebne. Na višu razinu podići ćemo sustav besplatne pravne pomoći, rada s udrugama, utvrđivanje prava vlasništva nad nekretninama te u digitaliziranim sustavom povezati sve poslove vezane uz obrazovanje, zdravstvo i opću upravu. Iako preuzimamo 49 djelatnika, u reorganizaciji unutarnjeg ustroja imat ćemo svega 8 upravnih odjela i službu za unutarnju reviziju, čime želimo postići efikasnost i brzinu usluge.“ – pojasnio je župan Posavec dodavši kako će do kraja godine obići sve ispostave i predložiti rješenja za gradove i općine.


Reforma javne uprave u pripremi je gotovo četiri godine. Cilj ove reforme je uslugu maksimalno približiti građanima, ne samo lokacijski već i administrativno te pojednostaviti i ubrzati rješavanje predmeta za građane i poduzetnike. Usklađivalo se zakonodavstvo, mijenjalo se više od 60 zakona. Obavljene su sve potrebne predradnje –  zakonske i funkcionalne, kao i materijalne, zbog čega se ne očekuju poteškoće u funkcioniranju sustava. Vjerujem da će se ovime dobiti brža, efikasnija i kvalitetnija uprava koja je na usluzi građanima“, rekao je ministar Ivan Malenica.


Konkretno, županije će od 1. siječnja 2020. godine preuzeti poslove koje danas obavljaju Uredi državne uprave, što pored djelatnika i prostora podrazumijeva i preuzimanje predmeta, pismohrane, ostale dokumentacije, opreme i sredstava za rad.
Potpisivanju Sporazuma nazočili su v.d.predstojnice Ureda državne uprave u Međimurskoj županiji Ingrid Šoltić, pročelnica Upravnog odjela za poslove skupštine Neda Šarić te voditelj Odsjeka Goran Gotal i viša stručna suradnica Ana Varga.
Sporazumi su potpisani u okviru sedmog sastanka Vlade Republike Hrvatske sa županima i predstavnicima gradova i općina na kojem se razgovaralo o temama četvrtog kruga poreznog rasterećenja, predsjedanja Republike Hrvatske Vijećem Europske unije te pripremi Nacionalne razvojne strategije 2030.


Župani su suglasni kako je potrebno nastaviti voditi politiku koja potiče decentralizaciju i ravnomjerni regionalni razvoj Republike Hrvatske. Za županije je osobito važno donošenje nove financijske omotnice EU, uz zalaganje za mogućnost zadržavanja sredstava za koheziju i Zajedničku poljoprivrednu politiku.

OSTALE VIJESTI
ZADNJE DODANE VIJESTI
REKLAME
PRETRAŽIVAČ
vaši komentari
BECIKLIN
Zadol Grupa d.o.o.
Bukal Elektronika