vaša početna stranica
Gradski bazeni Cakovec
AFORIZMI
"Postoji li između dvaju srca čvrsto prijateljstvo, nije im potrebna razmjena novosti."
- Sa´ib Tabriški
interaktivna karta grada Čakovca
Foto Dragec
          |    1. listopada 2022.    
Najavljena svečanost povodom 28. obljetnice oslobođenja Međimurja i Dana međimurskih branitelja Najavljena svečanost povodom 28. obljetnice oslobođenja Međimurja i Dana međimurskih branitelja

28. obljetnica oslobođenja Međimurja 1991. i Dan međimurskih branitelja nizom će se događaja i svečanosti obilježiti u utorak, 17. rujna 2019. Tim je povodom održana konferencija za medije u Maloj vijećnici Međimurske županije na kojoj su uz domaćina, župana Međimurske županije Matiju Posavca i njegova zamjenika Josipa Grivca, nazočili zamjenik gradonačelnika Grada Čakovca Zoran Vidović, predsjednik tadašnjeg Kriznog štaba Općine Čakovec Anton Jurinec i predsjednik Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata – podružnice Međimurske županije Stjepan Horvat.


U okviru programa obilježavanja na Trgu Republike u Čakovcu bit će postavljena izložba pješadijskog naoružanja i opreme Hrvatske vojske, a u sklopu izložbe bit će predstavljene mogućnosti školovanja za potrebe Hrvatske vojske. Za izložbu će se pobrinuti pripadnici 2. mehanizirane bojne „Pume“ Gardijske oklopno-mehanizirane brigade Hrvatske vojske, a svoju opremu i naoružanje s vozilom interventne policije predstavit će Policijska uprava međimurska. Kao i svake godine središnji događaj obilježavanja bit će svečana akademija u Katoličkom domu, gdje će biti prikazan dokumentarni film „Bura duše“ koji govori o trojici hrvatskih branitelja, njihovom životnom, ratnom i duhovnom putovanju. „Udruga veterana, vojnika i domoljuba iz Zagreba filmom je željela pokazati primjere branitelja koji su vjerom u Boga unatoč osobnim teškoćama, ranjavanjima ili gubicima voljenih našli perspektivu za daljnji život i othrvali se depresiji i ovisnosti. Film je na inicijativu Ministarstva hrvatskih branitelja 30. travnja prikazan u sklopu Revije filmova o Domovinskom ratu te ga je stručno povjerenstvo proglasilo najkvalitetnijim.“, objasnio je Stjepan Horvat.
Na tijek tadašnjih događaja podsjetio je predsjednik Kriznog štaba Anton Jurinec, koji je istaknuo kako su veliku ulogu u pripremi za oslobođenje koja je trajala od svibnja 1991. godine imali i Marijan Balaban, tadašnji zapovjednik Policijske stanice Čakovec, Vladimir Šajn koji je vodio Teritorijalnu obranu te Stjepan Hamonajec koji je bio zadužen za civilnu zaštitu. Dodao je kako je 1991. godine Međimurje bilo prvo u potpunosti oslobođeno hrvatsko područje. Oslobođene su karaule u Donjoj Dubravi, Kotoribi i Goričanu te vojarna u Čakovcu.


Zamjenik gradonačelnika grada Čakovca, Zoran Vidović, kazao je kako 17. rujna 1991. kod međimurskih branitelja izaziva snažne emocije. „Ponosni smo što smo prije 28 godina dobrom organizacijom oslobodili vojne objekte na području grada Čakovca i Međimurske županije bez ljudskih žrtava. Međimurci su dali velik doprinos u ratu te sam siguran da ne postoji ni jedna vojna postrojba gdje nije djelovao barem jedan međimurski branitelj. Grad Čakovec ima izuzetno dobru suradnju s braniteljskim udrugama. Čuvamo sjećanje na 78-ero poginulih i dvoje nestalih branitelja jer žrtva koja je bila dana u Domovinskom ratu ne smije biti nikada zaboravljena.“, zaključio je.
„Želim pozvati sve naše stanovnike da zajedno obilježimo dan koji je odlukom Skupštine Međimurske županije proglašen Spomendanom. Uputili smo poziv našim osnovnim i srednjim školama na razgledavanje izložbe naoružanja i opreme, a svi ćemo se zajedno prisjetiti događaja u kojima je sudjelovalo i nemjerljiv doprinos dalo preko 8 tisuća Međimurki i Međimuraca. S ponosom često ističemo kako je Međimurje prvi oslobođeni kraj u Republici Hrvatskoj jer je zahvaljujući tome i tijek rata bio drukčiji te je obrana vojarne na varaždinskom području bila olakšana.“, kazao je župan Posavec.
Počast stradalim međimurskim braniteljima odat će se polaganjem vijenaca kod Spomen obilježja Domovinskog rata Međimurske županije u Perivoju Zrinskih te svetom misom u Crkvi svetog Nikole biskupa. Program započinje u 10 sati izložbom naoružanja i opreme HV, a završava svečanom akademijom u večernjim satima.

OSTALE VIJESTI
ZADNJE DODANE VIJESTI
REKLAME
PRETRAŽIVAČ
vaši komentari
BECIKLIN
Zadol Grupa d.o.o.
Bukal Elektronika