vaša početna stranica
Gradski bazeni Cakovec
AFORIZMI
"Čovjek ne živi samo od kruha. Mnogi više od hrane vole samopoštovanje."
- Mahatma Gandhi
interaktivna karta grada Čakovca
Foto Dragec
          |    26. rujna 2022.    
CIAN 2.0: Upoznavanje jedinstvenog prostora uz rijeku Muru na biciklu i u doticaju s prirodom CIAN 2.0: Upoznavanje jedinstvenog prostora uz rijeku Muru na biciklu i u doticaju s prirodom

Cikloturizam spada među najbrže rastuće grane turizma. S više od 60 milijuna poklonika diljem Europe, cikoloturizam je postao fenomen koji privlači najveći broj inovativnih ideja i projekata, a domaćim i stranim gostima predstavlja destinacije koje do sada nisu bile u fokusu njihova zanimanja.

Podržavanjem cikloturizma, odnosno biciklističkog turizma javnosti se lakše približavaju vlastite vrijednosti i jedinstveni prirodni lokaliteti. Upravo vodeći se ovim promišljanjima područje Međimurja i Nagykanizse, jedinstvenog prekograničnog kraja uz rijeku Muru, uvidjelo je prostor za stvaranje vlastitog turističkog identiteta i originalne turističke ponude.

Ovaj prostor nudi sve ono što turisti, a posebno aktivni turisti žele doživjeti u destinaciji koju posjete. Prirodne ljepote, autohtona gastronomija, bogatstvo povijesne i kulturne baštine ovdje su nude kao na dlanu, a što je još važnije, sve to moguće je doživjeti putem uređenih i organiziranih biciklističkih ruta. Ono što je potrebno učiniti tek je sjesti na bicikl i uživati u blagodatima u biciklističkoj mreži uz Muru.

Prirodne ljepote, autohtona gastronomija, bogatstvo povijesne i kulturne baštine uz Muru regiji nude se kao na dlanu

Kako bi se ovaj jedinstveni prostor cikloturistima prezentirao na najbolji mogući način, tijekom 2013. i 2014. godine započelo se s provođenjem projekta „Bicikliranje u mreži / Cycling in a Network 1.0“ (CIAN 1.0). Projekt je ostvaren kroz aktivnu suradnju mađarskih općina Nagykanizse i Zalakaros i Turističke zajednice Međimurske županije.

U toj početnoj fazi projekta razvijene su biciklističke staze, XCO staza, turističke destinacije, infrastrukturni objekti, festivali i manifestacije, biciklistička natjecanja i odgovarajuće službe na području mađarskog Muralanda i Međimurja s hrvatske strane rijeke Mure. Zahvaljujući početnom razvoju biciklistička infrastruktura i povezane službe su unaprijeđeni, pa stoga turisti i sportaši zainteresirani za biciklistički turizam mogu pronaći izvrsne mogućnosti i sadržaje uz Muru.

Zajednički klasifikacijski sustav cikloturistima daje uvid u vrstu i kvalitetu infrastrukture i sadržaja koje se nude na destinacijama

Nakon što su osigurani osnovni preduvjeti za razvoj cikloturizma kroz najbolje mogućnosti za razvoj ruralnih područja i stvaranje međusektorske suradnje uz aktivno sudjelovanje lokalnih sudionika i turista, sudionici na projektu započeli su s drugom fazom projekta „Bicikliranje u mreži / Cycling in a Network 2.0“ (CIAN 2.0) OP INTERREG HUHR . Projekt je započet 2017. godine u suradnji mađarske Nagykanisze, Općine Štrigova, Turističke zajednice Međimurske županije i Županijske uprave za ceste Međimurske županije.

Osim što je nastavljeno ulaganje u razvoj infrastrukture i biciklističkih manifestacija, CIAN 2.0 za cilj je postavio i potrebu uvođenja zajedničkog standard kvalitete (Cyclist Welcome Classification System). Ovaj standard kvalitete osigurati će pozadinu hrvatsko-mađarskom biciklističko-turističkom klasteru sa standardiziranom kvalitetom usluge i suradnjom sudionika i pružatelja usluga. U skladu s tim, lokalni i prekogranični biciklistički turizam može privući veći broj turista i time podržati napredak destinacija uz Muru. Riječ je o standardu  koji cikloturistima daje jasan uvid u količinu i vrstu sadržaja koji ih očekuju na destinaciji, kvaliteti biciklističkih staza i ostale infrastrukture te drugim popratnim aktivnostima.

Bogatstvo i bioraznolikost jedinstvenog prostora uz Muru kroz ovaj se projekt mogu doživjeti na jedan vrlo poseban način – na biciklu i u doticaju s prirodom

Današnji turisti tijekom posjeta destinaciji traže daleko više od pukog smještaja u hotelu i organiziranih turističkih izleta. Moderni turisti žele istraživati, upoznati destinaciju kroz njezine osnovne značajke – ljude, događaje i manifestacija, gastronomiju, povijest i kulturu. Upravo ovim projektom mnogobrojne održive i ekološki prihvatljive prekogranične biciklističke ture doseći će lokalne vrijednosti u Međimurju i Muralandu. Gosti dobivaju inovativni i visokokvalitetni turistički proizvod i servis izrađen i podržan na prekograničnoj razini.

Prekograničnom suradnjom učvršćen je partnerski odnos između hrvatskih i mađarskih lokalnih sudionika. Takva suradnja ne samo da je ponudila nove mogućnosti promocije za prekograničnu destinaciju uz Muru  već je osigurala njezin održivi razvoj te zaštitu prirodnih vrijednosti i ljepota.

Bogatstvo i bioraznolikost jedinstvenog prostora uz Muru kroz ovaj se projekt mogu doživjeti na jedan vrlo poseban način – na biciklu i u doticaju s prirodom.

Ukupni budžet projekta iznosi 1.721.572,70 eura, od čega je doprinos fondova Europske unije u iznosu od 1.463.336,79 eura.

Glavni rezultati projekta su:

– 11,7 kilometara asfaltiranih biciklističkih staza u Međimurju (Donji Kraljevec – Hodošan; staza pokrivena eko asfaltom između Goričana i Kotoribe)

– 4,28 kilometara šljunčane biciklističke staze (veslačko jezero u Nagykanizsi)

– Izgradnja odmarališta s klupicama, stolovima, kaminima, spremištima za bicikle, oglasnim pločama kraj veslačkog jezera u Murakereszturu i Miklosfi

– 17,28 kilometara nove označene rute povezane s EV13 (Murakeresztur-Belezna-Jankapuszta-Miklosfa)

– Tehnički plan za informacijski centar za bicikliste u Štrigovi

– Vanjski sportski park i dječje igralište kraj veslačkog jezera

– 3 seta punjača za e-bicikle i kupovina 5 e-bicikala (HR) i 4 vodena bicikla (HU) za iznajmljivanje

– Inovativni prekogranični turistički servisi prihvatljivi biciklistima (setovi alata za popravak bicikla na odredištima, zajedničke karte, mobilne aplikacije za odašiljače, kombinirani biciklistički paketi s turističkim ponudama, Služba za pozive u nuždi)

– Prilagodba standarda kvalitete CW  u Mađarskoj kao prekogranična klaster usluga za biciklistički turizam s obukom za profesionalce i pružatelje usluga.

OSTALE VIJESTI
ZADNJE DODANE VIJESTI
REKLAME
PRETRAŽIVAČ
vaši komentari
BECIKLIN
Zadol Grupa d.o.o.
Bukal Elektronika