vaša početna stranica
Gradski bazeni Cakovec
AFORIZMI
"Tko ne voli život, taj ga ni ne zaslužuje."
- Leonardo da Vinci
interaktivna karta grada Čakovca
Foto Dragec
          |    26. rujna 2022.    
Europskim projektom do zapošljavanja slijepih i slabovidnih osoba u turizmu Europskim projektom do zapošljavanja slijepih i slabovidnih osoba u turizmu

U zgradi Scheier održana je početna konferencija projekta „Korak prema uspjehu“ čiji je nositelj Udruga slijepih Međimurske županije, a partneri Udruga slijepih Zagreb i Udruga slijepih Sisačko-moslavačke županije Sisak. Projekt vrijednosti 1.389.434,08 kuna u 100% iznosu sufinanciran je iz Europskog socijalnog fonda u okviru natječaja „Podrška socijalnog uključivanja i zapošljavanja marginaliziranih skupina“, a provodit će se od 11. siječnja 2019. do 10. srpnja 2020. godine.
Uz predsjednicu Udruge slijepih Međimurske županije Mariju Ciglar te voditelja projekta Patricka Galeskog, o projektu su govorili izvršni direktor Udruge slijepih Zagreb Goran Denis Tomašković  te predsjednik Udruge slijepih Sisačko-moslavačke županije Sisak Danko Tomanić.


Predsjednica Udruge slijepih Međimurske županije Marija Ciglar fokusirala se na problematiku zapošljavanja koja pogađa članove udruge te kazala kako se posljednje zapošljavanje dogodilo 2015. godine u vrijeme provedbe sličnog europskog projekta. „Zaposlena članica Udruge u jednoj je firmi prvotno bila zaposlena na godinu dana, no srećom, i dan danas je u radnom odnosu“ naglasila je te dodala kako su od ukupno šestero zaposlenih članova Udruge dvije osobe hrabro krenule u samozapošljavanje, a četiri rade u privatnom sektoru. Dodala je kako je otegotna okolnost ukidanje zakona o zapošljavanju slijepih osoba u javnom sektoru, ali i činjenica da današnja situacija na tržištu, gdje napredak tehnologije nalaže da se iskoristi sav potencijal jedne osobe, isključuje zapošljavanje slijepih.
Voditelj projekta Patrick Galeski navodi niz problema, počevši od toga da su osobe iz ciljne skupine završile samo srednju školu te im manjka specijaliziranog zvanja ili karijernog fokusa, preko činjenice da su im obrazovni programi koji ih zanimaju nedostupni, do toga da stručnjaci iz socijalnog sektora moraju poboljšati metode u radu s nezaposlenim slijepim i slabovidnim osobama.
Za zanimanja wellness terapeuta, aromaterapeuta i medicinskog masera educirat će se 20 slijepih i slabovidnih osoba koje će dobiti i edukaciju engleskog te njemačkog jezika. Zamjenica međimurskog župana Sandra Herman ističe kako je turizam grana koja se neprestano razvija te je upravo u tom području izražena potreba za kvalitetnom radnom snagom. „Veseli me što će slijepe i slabovidne osobe dobiti priliku da se dodatno obrazuju i sudjeluju na tržištu rada. Pozivam gospodarstvenike, dionike koji se bave turizmom da im izađu u susret te im po završetku edukacije ponude zaposlenje“, poručila je.
Uz verificirane programe obrazovanja, korisnici će završiti i radionice namijenjene podizanju „mekih“ vještina poput neverbalne komunikacije, timskog rada ili metoda pronalaženja posla. Planiran je i posjet poduzeću u Saraj

OSTALE VIJESTI
ZADNJE DODANE VIJESTI
REKLAME
PRETRAŽIVAČ
vaši komentari
BECIKLIN
Zadol Grupa d.o.o.
Bukal Elektronika