vaša početna stranica
Gradski bazeni Cakovec
AFORIZMI
"Kad ih jednom izgovorite, ni najbrži konj više ne može dohvatiti vaše riječi."
- Kineska poslovica
interaktivna karta grada Čakovca
Foto Dragec
          |    19. prosinca 2018    
Međimurci u Karlovcu predstavili kulturnu baštinu svoga kraja Međimurci u Karlovcu predstavili kulturnu baštinu svoga kraja

U organizaciji Zavičajnog društva Međimuraca „Pinklec“ u Karlovcu, u subotu, 27. listopada 2018. godine, održana je cjelodnevna manifestacija „Pinklecov vremeplov“ u sklopu kojeg su održane izložbe slika, kulturno umjetnički program, natjecanje u pripremanju bograča, sat povijesti te prikaz vjenčanja iz vremena Zrinskih i Frankopana.
Na jednom od najljepših spomenika Karlovačke povijesti i hrvatske povijesno spomeničke baštine, na Starom gradu Dubovac, Zavičajno društvo Međimuraca u Karlovcu ugostilo je brojne mještane Karlovca i Međimurja s ciljem međusobnog povezivanja, kulturne suradnje i promocije djelovanja društva „Pinklec“ koje broji oko 70-ak članova.
Predsjednik društva Željko Tomašić, istaknuo je kako je ovo jedan u nizu događaja kojim brojni Međimurci koji žive i rade na području Karlovačke županije promoviraju svoj rodni kraj, čuvaju običaje i njeguju tradiciju. „Osnovani smo 2013. godine s ciljem zbližavanja Međimurja i Karlovca i nastojimo svake godine posjetiti Međimurje, ali i običaje Međimurja prezentirati u Karlovcu. Ove smo godine manifestaciju osmislili kako bi prezentirali baštinu Zrinskih. Naime, sve naše aktivnosti smo ove godine odlučili organizirati ovdje na Starom gradu Dubovac koji je ostao u feudalnom posjetu Frankopana sve do sredine 16. stoljeća, kada je vjenčanjem Katarine Frankopan i Nikole Zrinskog, dvorac postao i ostao feudalno dobro knezova Zrinskih.“
Svečanost je započela otvorenjem izložbe slika „Radoznalost osjećaja“ autorice Ane Aras koja je rođena u Čakovcu, školovala se u Međimurju, a većinu radnog vijeka provela u Karlovcu. Ana Aras je u desetak godina svog likovnog stvaralaštva postala neizostavni dio velike Karlovačke likovne obitelji zahvaljujući slikama koje su inspirirane odrastanjem u ambijentu prekrasnih međimurskih brežuljaka. „Bez obzira na to što su moji motivi ljepote cijele Hrvatske, najviše me inspiriraju isprepletene šumske staze u mom Međimurju na kojima se osjeća šum požutjela lišća i opojni miris grožđa, a šetnja uz obale Mure i Drave uz toplo milovanje vjetra, donijela sam sa sobom u Zagreb, Karlovac, na otoke i u sva mjesta u kojima povremeno boravim.
U kulturno umjetničkom programu nastupili su KUU „Lipa“ iz Gornjeg Mihaljevca i KUD „Mura“ iz Murskog Središća čiji su članovi pripremili i prezentirali međimursku tradiciju.
Gradonačelnik Karlovca Damir Mandić, pohvalio je Zavičajno društvo Međimuraca u Karlovcu kao vrlo aktivnu u organizaciji brojnih događaja čime se oplemenjuje kulturna ponuda grada Karlovca. „Karlovac je prepoznatljiv kao grad na četiri rijeke, a s obzirom na zanimljivu zemljopisnu poziciju nastojimo puno ulagati u turizam. Posebno nam je zanimljivo upravo povijest i ostavština Zrinskih i Frankopana pa obnavljamo brojne kulturne spomenike, dvorce, sakralne objekte na području cijelog grada i županije. Ovaj Stari grad je samo dio turističke ponude gdje uz stručnog vodiča govorimo o povijesti Zrinskih i Frankopana. Drago nam je da se možemo povezati i surađivati s Međimurskom županijom te zahvaljujem županu Posavcu na dolasku  i dosadašnjoj suradnji.“
Župan Međimurske županije Matija Posavec otvarajući izložbu zahvalio je svim  Međimurcima koji bilo gdje u Hrvatskoj i Svijetu promiču vrijednosti i tradiciju svoga kraja. „Imamo brojna Zavičajna društva izvan Međimurja i smatram da svojom aktivnošću zaslužuju snažnu podršku stoga čestitam društvu „Pinklec“ iz Karlovca na svemu što rade s ciljem okupljanja Međimuraca koji žive i rade u Karlovcu, organizacijom dolazaka u Međimurje, kulturno umjetničkim aktivnostima i gospodarskim povezivanjem. Ostavština Zrinskih i Frankopana povezuju dvije Županije s obzirom da su brojni povijesni spomenici ove velikaške obitelji na cijelom potezu od Međimurja preko Karlovca do hrvatskog primorja“.

OSTALE VIJESTI
ZADNJE DODANE VIJESTI
REKLAME
PRETRAŽIVAČ
vaši komentari
BECIKLIN
Zadol Grupa d.o.o.
Bukal Elektronika