vaša početna stranica
Gradski bazeni Cakovec
AFORIZMI
"Sam je život neobična mješavina. Moramo ga prihvatiti onakvim kakav jest, pokušati ga shvatiti i potom ga poboljšati."
- Rabindranath Tagore
interaktivna karta grada Čakovca
Foto Dragec
          |    20. siječnja 2019    
U Međimurju obilježen 15.listopada – Međunarodni dan bijelog štapa U Međimurju obilježen 15.listopada – Međunarodni dan bijelog štapa

Udruga slijepih Međimurske županije, u povodu 15. listopada, organizirala je obilježavanje Međunarodnog dana bijelog štapa.
Predsjednica Udruge Marija Ciglar istaknula je kako su u sadržajnom programu organizirani „Dan otvorenih vrata“ Udruge kako bi se šira javnost upoznala sa sadržajem i načinom rada i funkcioniranja Udruge slijepih u Međimurju. Održane su kreativne radionice, igranje viseće kuglane i govornog pikada za članove i zainteresiranu javnost. Predstavljena su pomagala za slijepe osobe, a prezentiran je projekt „Pogled u budućnost“ za pružanje usluge pomoćnika u nastavi učenicima s teškoćama u razvoju za 2018./2019. školsku godinu – socijalno uključivanje djece s teškoćama u razvoju u odgojno-obrazovne programe.
U Katoličkom domu u Čakovcu održan je kulturno-umjetnički program u kojem su nastupili članovi udruga slijepih, zahvaljujući „Dogovoru o međusobnoj suradnji“ između Udruge slijepih Međimurske županije, Medobčinskog društva slepih in slabovidnih Murska Sobota, Medobčinskog društva slepih in slabovidnih Ptuj te Udruge slijepih Varaždinske županije. Posjetitelji su uživali u predstavi „Krtice“, Kerekeš teatra iz Varaždina.

Ovogodišnji slogan obilježavanja Dana bijelog štapa je „Kako pronaći sebe“. Pokrovitelj ovogodišnjeg obilježavanja je Međimurska županija, a riječi podrške i zahvale radu Udruge i brige za članove uputio je župan Matija Posavec, istaknuvši kako je u Međimurju velika pozornost usmjerena prema osobama s invaliditetom i da će uvijek biti partneri u osmišljavanju novih projekata i pomoći članovima Udruge.

Međunarodni dan bijelog štapa se svake godine obilježava 15. listopada od 1964. godine, kada je Lyndon Johnson, tadašnji predsjednik Sjedinjenih Američkih Država, taj dan proglasio Danom bijelog štapa.  Bijeli štap je prometni zaštitni znak slijepih u sve gušćem prometu, ali i pomagalo koje slijepima omogućuje samostalno kretanje na poznatom terenu. Inicijativu za korištenje bijelog štapa kao zaštitnog znaka slijepih osoba u prometu dala je gospođa Guilly d’Herbmont 15. listopada 1930. godine. Tek se nakon drugog svjetskog rata bijeli štap i kao tzv. dugi bijeli štap počinje koristiti kao pomagalo za kretanje slijepih.

OSTALE VIJESTI
ZADNJE DODANE VIJESTI
REKLAME
PRETRAŽIVAČ
vaši komentari
BECIKLIN
Zadol Grupa d.o.o.
Bukal Elektronika