vaša početna stranica
Gradski bazeni Cakovec
AFORIZMI
"Danas živi najbolje što možeš, ponašaj se i misli najbolje što možeš, jer danas je priprema za sutra i za svaki dan poslije."
- Harriet Martineau
interaktivna karta grada Čakovca
Foto Dragec
          |    19. prosinca 2018    
Potpisani Ugovori za Metalsku jezgru vrijedan 31,3 milijuna kuna. Za 21 mjesec Međimurje otvara prvi znanstveno istraživački centar Potpisani Ugovori za Metalsku jezgru vrijedan 31,3 milijuna kuna. Za 21 mjesec Međimurje otvara prvi znanstveno istraživački centar

U Ministarstvu znanosti i obrazovanja, u ponedjeljak 28. svibnja, potpisan je Ugovor o bespovratnim sredstvima za financiranje projekta pod nazivom Razvojno edukacijski centar za metalsku industriju -  Metalska jezgra!. Tako je Međimurskoj županiji, koja je prijavitelj projekta, odobreno 31.290.223,12 kuna EU sredstava, iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020., što je najviši mogući iznos sufinanciranja ukupno utvrđene vrijednosti prihvatljivih izdataka Projekta koji je ukupne vrijednosti 35.629.523,12 kuna. Ugovor su potpisali župan Međimurske županije Matija Posavec, ministrica znanosti i obrazovanja prof.dr.sc Blaženka Divjak i ravnatelj Središnje agencije za ugovaranje i financiranje projekata EU Tomislav Petric.
Svečanosti potpisivanja prisustvovao je i tim djelatnika Županije koji su posljednjih dvije godine prevladavali brojne administrativne prepreke, pročelnik Upravnog odjela za gospodarske djelatnosti Darko Radanović, predstavnici Regionalne razvojne agencije Međimurje REDEA-e Ana Kralj i Jako Horvat, direktor Tehnološko-inovacijskog centra Međimurje TICM-a Ivan Plačko te pročelnik UO za obrazovanje i kulturu Branko Sušec.


„Ovo je jedan od najznačajnijih projekata jer po prvi puta u povijesti Međimurja osnivamo istraživačku ustanovu povezanu sa znanstvenom izvrsnošću koja će uskoro zaživjeti u prostoru Centra znanja Međimurske županije (bivša vojarna) s ciljem povećanja konkurentnosti metalske industrije na području Međimurske županije i sjeverozapadne Hrvatske, a čime stavljamo naglasak na ona zanimanja koja imaju visoku dodanu vrijednost.  U okviru projekta čija će provedba trajati 21 mjesec, bit će obnovljen i rekonstruiran već ruševni objekt bivše jahaonice te nabavljena napredna tehnološka oprema za provođenje istraživačkih projekata u suradnji znanstvene zajednice i gospodarstva“, naglasio je župan Matija Posavec
Polovica sredstava ide za obnovu zgrade, bivša „jahaonica“, a pola za visoko tehnološku suvremenu tehnologiju i opremu. Riječ je o javno istraživačkoj ustanovi u vlasništvu Međimurske županije gdje će se provoditi istraživačko razvojni projekti u suradnji sa poduzećima. Koncept djelovanja Metalske jezgre temelji se na triple helix principu, odnosno interaktivnom procesu razvoja inovacija kroz razmjenu znanja, vještina i tehnologija između znanosti, gospodarstva i javnog sektora, uz izvrsne infrastrukturne i tehnološke uvjete osigurane EU sredstvima. Između ostalog, otvoriti će se dva laboratorija. Prvi je laboratorij za prototipiranje koji će testirati primjenjivost inovacija u području digitalnih sustava upravljanja, i materijala za strojogradnju, elektrotehniku i računarstvo. Drugi će biti laboratorij za Internet stvari koji će se baviti razvojem programskih platformi i razvojem inovativnih aplikacija.
Ključnu podršku u uspostavljanju i razvoju istraživačkih aktivnosti Metalska jezgre pružit će projektni partneri i to Tehnički fakultet Sveučilišta u Rijeci, Fakultet organizacije i informatike Varaždin i Međimursko veleučilište u Čakovcu. Podršku projektu u fazi pripreme i u budućem djelovanju pružili su i Fakultet strojarstva i brodogradnje iz Zagreba te Strojarski fakultet iz Maribora.“
Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak naglasila je kako je ovo najveće ulaganje u opremu i znanstvenu infrastrukturu u posljednjih deset godina. „Hrvatska na raspolaganju ima čak milijardu kuna povučenih iz EU. Potpisom ovih ugovora obnoviti će se dvadesetak znanstvenih organizacija koje će s modernom opremom lakše surađivati i raditi s kolegama u inozemstvu. Sva uspješna gospodarstva na svijetu se temelje na izvrsnoj znanosti“.
Projektni prijedlog Razvojno – edukacijski centar za metalsku industriju – Metalska jezgra prijavljen je na Poziv za dostavu projekata „Ulaganje u organizacijsku reformu i infrastrukturu u sektoru istraživanja, razvoja i inovacija“  u lipnju 2017. godine.

OSTALE VIJESTI
ZADNJE DODANE VIJESTI
REKLAME
PRETRAŽIVAČ
vaši komentari
BECIKLIN
Zadol Grupa d.o.o.
Bukal Elektronika