vaša početna stranica
Gradski bazeni Cakovec
AFORIZMI
"Vrijediš samo onoliko koliko vrijedi tvoja riječ."
- John M. Templeton
interaktivna karta grada Čakovca
Foto Dragec
          |    19. prosinca 2018    
Ministrica kulture u Međimurju o medijima, 35 milijuna kuna ulaganja u Stari grad Zrinskih i centrima za kulturu Ministrica kulture u Međimurju o medijima, 35 milijuna kuna ulaganja u Stari grad Zrinskih i centrima za kulturu

Međimurje je ovih dana središte Hrvatske kada je dijalog svih nacionalnih i lokalnih medija u pitanju, kako se u Termama LifeClass Sveti Martin održavaju jubilarni 10. Dani elektroničkih medija, te ujedno 23. Dani radija, 10. Dani televizije i 10. Dani interneta. Provodi se u tri dana u organizaciji Hrvatske udruge radijskih nakladnika, Nacionalne udruge televizija i Agencije za elektroničke medije, uz partnere HAKOM, OiV i ZAMP, a pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović. Ovaj bez sumnje događaj godine za predstavnike medija, regulatornih agencija, nakladnike te medijske stručnjake, svojim je dolaskom pozdravila i ministrica kulture RH Nina Obuljen Koržinek koja je uz sudjelovanje na panelu Medijska strategija Republike Hrvatske naglasila važnost rada na medijskoj strategiji i izmjenama Zakona o elektroničkim medijima, odnosno pripremama za donošenje novog Zakona koji su planirali uputiti u proceduru u četvrtom kvartalu 2018. godine. Istaknula je važnost prisustva domaćina, župana Međimurske županije Matije Posavca na panelu i diskusijama te transparentnosti u radu u javnoj komunikaciji, s kojim je nakon svečanosti otvaranja i panela održala radni sastanak o prioritetima u Međimurskoj županiji, u području kulture i kulturne baštine.


Župan pozvao ministricu na otvorenje Centra za kulturu u Murskom Središću

Župan je pritom ministricu izvijestio o projektima koji se provode i koji će se financirati i iz europskih sredstava, te naglasak stavio na obnovu Starog grada Zrinski i činjenicu kako za dva tjedna kreće jedan veliki tender revitalizacije palače Zrinskih vrijedan preko 35 milijuna kuna, od čega će se velik dio sredstava bespovratnih sredstava EU fondova, ali i na činjenicu kako se 4. prosinca zaključuje novi projekt i pritom svečano otvara novoizgrađeni Centar za kulturu u Murskom Središće, koji su u velikoj mjeri financirali i Ministarstvo kulture i Međimurska županija, uz sam Grad. Pritom ju je na sam blagdan sv. Barbare pozvao u službeni posjet Međimurju, da otvori novi centar. „Svakako da ću stići ponovo u Međimurje i biti dio ovako vrijednog događaja, zaista moramo pohvaliti Međimurje za sve napore koje ulažete u daljnji razvoj Muzeja Međimurja Čakovec i Starog grada, novog Centra za kulturu u vašem gradu, ali i Centra za nematerijalnu baštinu koji razvijate. Razgovarali smo o nekim planiranim investicijama, ali se dotakli i još pojedinih pitanja koje gradovi i općine odnosno županija planiraju u sljedećim godinama kako bi znali planirati“, naglasila je pritom ministrica i  dodala kako je župana izvijestila kako će ove godine sve rezultate Ministarstva kulture objaviti tijekom prosinca, tako da će ne sumnja biti dovoljno vremena i za raspisivanje javne nabave kod većih projekta. Samim time, zajedničkim naporima i sredstvima moći će se lakše ostvariti neki prioriteti koji su važni za Međimurje kako s ministarstvom imamo odličnu suradnju tijekom godina, uvjeren je međimurski župan.

Ulaganja u kulturu Sv. Martina, mauzolej u Šenkovcu i Državni arhiv u Štrigovi

S ministricom smo razgovarali o projektu u našem najvrednijem spomeniku feudalne baštine i revitalizaciji Starog grada, s kojim je upoznata i koji prati. Osim toga dotakli smo se teme otvaranja Centra nematerijalne baštine u Svetom Martinu na Muri, stoga je i s nama načelnik Općine Dražen Crnčec, jer doista želimo da svetomartinski kraj bude jedna kulturna točka ovog djela Međimurja uz ujedno i Centar za kulturu. Dakako, očekujemo podršku Ministarstva kulture i za obnovu Mauzoleja Zrinski u Šenkovcu, daljnji razvoj Državnog arhiva, a kako je prepoznala i sama ministrica, činjenica da je sv. Jeronim rođen u Štrigovi daje nam jedan potencijal za razvoj vjerskog turizma“, dodao je Posavec, zahvalio ministrici na dolasku, kao i državnom tajniku Krešimiru Partlu, te naglasio kako je osim ovog konstruktivnog sastanka zadovoljan i s odlukom organizatora da su kao lokaciju jubilarnih Dana elektroničkih medija, kao prvu na kontinentu, odabrali upravo Međimurje.

OSTALE VIJESTI
ZADNJE DODANE VIJESTI
REKLAME
PRETRAŽIVAČ
vaši komentari
BECIKLIN
Zadol Grupa d.o.o.
Bukal Elektronika