vaša početna stranica
Gradski bazeni Cakovec
AFORIZMI
"Nada je dobar doručak, ali loša večera."
- Francis Bacon
interaktivna karta grada Čakovca
Foto Dragec
          |    24. rujna 2017    
U čakovečkoj Gradskoj kavani povodom Dana Međimurske županije otvorena Muzejska kutija U čakovečkoj Gradskoj kavani povodom Dana Međimurske županije otvorena Muzejska kutija

Promidžbom muzejske djelatnosti i kulturne baštine Međimurja, Muzej Međimurja Čakovec realizirao je projekt pod nazivom Muzejske kutije. Svečanost otvaranja i predstavljanja 1. Muzejske kutije u Hrvatskoj, održana je u okviru obilježavanja Dana Međimurske županije i Spomendana na Zrinske i Frankopane, a ovu su jedinstvenu instalaciju svečano otkrili župan Međimurske županije Matija Posavec i ravnateljica Muzeja Međimurja Čakovec Maša Hrustek Sobočan. Daleke 1913. godine u  Čakovcu je otvorena prva gradska kavana – kavana Royal, a danas u 2017. omiljeno mjesto svih Međimurki i Međimurci nosi naziv Gradska kavana Čakovec. U nešto novijem ruhu, daškom povijesti koja je isprepletena u sadašnjost u kojem različitim sadržajima želi oživjeti dašak glamura i nekadašnjeg sjaja, čemu muzejska instalacija itekako doprinosi.

Ne kod kuće, a ipak doma!
Ovim projektom Muzej Međimurja Čakovec napravio je iskorak u poslovanju i predstavljanju predmeta iz svog fundusa javnosti na posjećenim mjestima i frekventnim mjestima u Međimurju. Prva muzejska kutija otvorena je u srijedu u Gradskoj kavani u Čakovcu, a u kutiji je izložen čajni servis engleske tvornice John Davenport, koja je tijekom 18. i 19. stoljeća slovila kao jedna od najpoznatijih svjetskih proizvođača skupocjenog porculana. „Izuzetno mi je drago što se dio fundusa Muzeja Međimurja približio javnosti i koji je ovom Muzejskom kutijom približio svjetsku povijest svim Međimurkama i Međimurcima. Primjerci nisu u Muzeju, ali su ipak doma na točno onom mjestu gdje trebaju i biti“, rekao je župan. Domaćini ovog hvalevrijednog projekta Vesna i Patrik Pintarić iskazali su oduševljenje ovom manifestacijom te vjeruju u uspješan nastavak suradnje s Muzejom Međimurja, Međimurskom županijom i svim ljubiteljima povijesti koji će zasigurno u periodu koji je pred nama uživati u čarima muzejskih primjeraka koji će biti izloženi u kavani. Spomenimo da je svečanost otvaranja glazbenim taktovima pratio glazbenik Igor Baksa.

OSTALE VIJESTI
ZADNJE DODANE VIJESTI
REKLAME
PRETRAŽIVAČ
vaši komentari
BECIKLIN
Zadol Grupa d.o.o.
Bukal Elektronika