vaša početna stranica
Gradski bazeni Cakovec
AFORIZMI
"Sreću nam ne donosi ono što vidimo i dodirujemo ni ono što drugi rade za nas, nego ono što mislimo da možemo osjetiti i učiniti, najprije za drugoga, a onda za sebe same."
- Helen Keller
interaktivna karta grada Čakovca
Foto Dragec
          |    24. travnja 2017    
Otvorena tematska soba Josipa Štolcera Slavenskog i kreirana virtualna izložba o Slavenskom Otvorena tematska soba Josipa Štolcera Slavenskog i kreirana virtualna izložba o Slavenskom

Skladatelj Josip Štolcer Slavenski (Čakovec  1896.-1955. Beograd) živio je i stvarao u turbulentnim vremenima obilježenim okvirom dvaju svjetskih ratova. Njegov životni i stvaralački put bio je trnovit no plodan. Rođeni Čakovčanin, nikad nije zaboravio svoje međimurske korijene, a njegovo glazbeno stvaralaštvo inspirirano je međimurskim napjevima koje mu je majka pjevušila u djetinjstvu. U Muzeju Međimurja u Josipovom rodnom Čakovcu oformljena je 1966. godine Memorijalna zbirka Slavenski unutar koje se čuvaju njegove originalne, kao i tiskane partiture, biblioteka, prepiska, fotografije, nešto instrumenata i dio namještaja iz beogradskog doma. Zbirka broji oko 600 predmeta te ima status registriranog nacionalnog kulturnog dobra. Muzej Međimurja Čakovec jedini je hrvatski muzej koji čuva i prezentira materijalnu ostavštinu ovog renomiranog skladatelja svjetskog glasa i  srednjeeuropskog značaja.

U 2016. godini slaveći 120. godišnjicu rođenja Slavenskog postavili smo tematsku izložbu pod nazivom “Vrag vas skeljil Međimurci, idemo pljesat!” i održali Tribinu s predavanjima na temu: „Josip Slavenski i čakovečki kulturni krug“. Kako bi zaokružili tu važnu godišnjicu, u stalnom postavu Muzeja Međimurja postavljena je i na Noć muzeja 2017. otvorena tematska soba Josipa Slavenskog. Soba se nalazi na samom ulazu u stalni postav na drugom katu.

Također je na Noć muzeja 2017. premijerno prikazana i  virtualna izložba o Slavenskom koja je trenutno dostupna široj zainteresiranoj publici, učenicima, studentima, istraživačima povjesničarima i muzikolozima na Internetu na sljedećem linku:
http://mmc.eindigo.net/slavenski/

Virtualna izložba nastala je na osnovi digitaliziranog sadržaja Memorijalne zbirke i svrha joj je popularizacija Slavenskog van lokalnih okvira putem novih tehnologija. (MHS)

OSTALE VIJESTI
ZADNJE DODANE VIJESTI
REKLAME
PRETRAŽIVAČ
vaši komentari
BECIKLIN
Zadol Grupa d.o.o.
Bukal Elektronika