vaša početna stranica
Gradski bazeni Cakovec
AFORIZMI
"Zatvoriš li vrata svim pogreškama zatvorit ćeš ih i istini."
- Rabindranath Tagore
interaktivna karta grada Čakovca
Foto Dragec
          |    17. kolovoza 2017    
U zgradi Scheier se u četvrtak predstavlja bogatstvo međimurske tradicije i kulture knjigom „Trgam od zaborava“ U zgradi Scheier se u četvrtak predstavlja bogatstvo međimurske tradicije i kulture knjigom „Trgam od zaborava“

Međimurje je nadaleko poznat kraj bogate povijesti i tradicije, koji  se može pohvaliti zavidnim radom na očuvanju svoje tradicije neprocjenjive vrijednosti, koja nas povezuje i čini naš identitet. Jedna od „čuvarica“ tradicijske kulturne baštine je i Marija Novak iz Turčišća, koja je odlučila na jednom mjestu okupiti i doslovno iz ormara izvaditi pravo bogatstvo međimurskih narodnih nošnji. Naime u knjizi „Trgam od zaborava“, na 270 stranica prikazala je ono što su nosili naši stari, nošnje koje su Međimurke i Međimurci imali u svakim prigodama sve do 70.-tih godina prošlog stoljeća, ali kroz priču običaja. Vrijednost knjige je i u tome što su sve prezentirane skice djelo same autorice, koja je ujedno i izradila svu odjeću koja se predstavlja u nizu fotografija u boji i crno – bijelom tehnikom. Ljubav prema rukotvorinama autorica je njegovala cijeli svoj život, što se očituje u mnogim ručnim radovima koje je predstavila kroz izložbe i rad Udruge žena „Potočnica“ iz Domašinca. Svojim vještim rukama izradila je mnoge prusleke, fertufe, plečke i pucelice, ali tu nije stala. Njena želja da se međimurska kulturna baština sačuva i spasi od zaborava rezultirala je time da započne s rekonstrukcijom narodnih nošnji koje su se nosile u svim prigodama. Narodne nošnje, krojevi, uzorci veza, specifičan način izrade, sve je to autorica sakupila i izvezla u još jedno neprocjenjivo djelo.

Zahvaljujući ovoj knjizi, tradicija odijevanja i nastajanja odjeće u Međimurju zasigurno neće biti zaboravljana, na čemu najviše možemo zahvaliti entuzijazmu autorice“, o knjizi je napisala Iva Kožnjak, mag.hist.art., dok se prof.dr.sc. Đuro Blažeka nadovezao kako je ova knjiga sinteza cjelokupnog autoričina života koja je od malih nogu učila od svoje mame i bake kako heklati i vesti. „Ova će prevrijedna knjiga biti nezaobilazan udžbenik za sve one koji će kroz različite kulturološke manifestacije željeti oživjeti vrijeme koje je nestalo i koje još živi u vrlo maglovitim sjećanjima nas sve malobrojnijih, a također i za sve one koji se bave etnologijom i dijalektologijom“, zaključio je Blažeka u predgovoru. Upravo će ta dva govornika, uz samu autoricu te podršku Međimurske županije i župana Matije Posavca, predstaviti novu knjigu na svečanosti i prigodnom programu koji su u zgradi Scheier zakazani u četvrtak, 08. prosinca 2016. godine od 18:00 sati.

OSTALE VIJESTI
ZADNJE DODANE VIJESTI
REKLAME
PRETRAŽIVAČ
vaši komentari
BECIKLIN
Zadol Grupa d.o.o.
Bukal Elektronika