vaša početna stranica
Gradski bazeni Cakovec
AFORIZMI
"Govor je zrcalo duše; kako čovjek govori takav i jest."
- Pubilije Sirus
interaktivna karta grada Čakovca
Foto Dragec
          |    16. kolovoza 2017    
U Kotoribi održan kamp mladih Radiokluba Međimurje U Kotoribi održan kamp mladih Radiokluba Međimurje

S ciljem usmjeravanja mladih ka aktivnijem bavljenju sportom i tjelesnom aktivnošću, Radioklub „Međimurje“ održao je kamp mladih u sportskoj dvorani OŠ Jože Horvata Kotoriba, na kojem su tamošnjim učenicima predstavili tehničku disciplinu amaterske radiogoniometrije (ARG). Naime, ovaj klub nositelj je te aktivnosti u Međimurju već 70 godina, a plan ovog kampa bio je upoznati učenike s uređajima za komunikaciju, rukovanjem kompasom, korištenjem karte i krivinomjera, pravilima ARG-a, te traženjem odašiljača pomoću posebne opreme, u sklopu čega je održano i natjecanje u muškoj i ženskoj kategoriji. Kamp su vodili predsjednik kluba Vladimir Vinko i članica kluba Anita Žerjav, ujedno i svjetska viceprvakinja u ovoj disciplini, te učiteljica tehničke kulture u OŠ Jože Horvata Kotoriba Jelena Tuksar, a svečanosti otvorenja prisustvovali su zamjenik župana Međimurske županije Zoran Vidović i ravnateljica škole Snježana Matoš.

Važno je mlade poticati na redovito bavljenje tjelesnom aktivnošću
Radiogoniometrija je sportsko-tehnička disciplina u kojoj natjecatelji na 9 km2 traže pet odašiljača, na pošumljenom i gorskom zemljištu. Pritom se služe prijamnikom, kartom i kompasom, a sve kako bi u što kraćem vremenu stigli na cilj u svojoj kategoriji. Odašiljači u šumi, koje postavlja organizator natjecanja, kucaju Morseovom abecedom svoj kod, a vrijeme traženja limitirano je na 120-140 minuta, ovisno o težini staze. Natjecanje za učenike održano je u prostorijama sportske dvorane gdje su bila postavljena 3 odašiljača, koje su morali pronaći po sluhu signala, krećući se s naočalama za slijepe osobe, uz pratnju stručnih mentora. „Cilj ovog kampa je da naša djeca nauče nešto novo, upoznaju se s pravilima ove sportske discipline, te ono najvažnije, više pažnje usmjere prema kretanju i redovitoj tjelesnoj aktivnosti. To je ujedno dio strategije Međimurske županije, koja je i pomogla održavanje ovog kampa, usmjerene prema mladima. To pokazujemo i kroz druge projekte, poput europskog 'On the move' kojem smo nositelj, ali i mnogih drugih“, istaknuo je tom prilikom zamjenik župana Vidović, te poželio svima puno sreće i dobru zabavu.

Po završetku natjecanja, uslijedilo je i proglašenje najuspješnijih učenica i učenica koji su nagrađeni i prigodnim medaljama. Tako je u ženskoj konkurenciji najbolja bila Marta Fundak, drugo mjesto zauzela je Deborah Hranjec, a treće Klara Smolek. U muškoj konkurenciji pobjedu je odnio Marsel Posavec, ispred Marka Horvata i Vinka Fundaka. Ipak, najvažnija stvar bila je potaknuti mlade na zajedničko druženje kroz sportsku aktivnost, čime je i svrha kampa u konačnici ostvarena.

OSTALE VIJESTI
ZADNJE DODANE VIJESTI
REKLAME
PRETRAŽIVAČ
vaši komentari
BECIKLIN
Zadol Grupa d.o.o.
Bukal Elektronika