vaša početna stranica
Gradski bazeni Cakovec
AFORIZMI
"Dio smo istog svijeta i ono što donosi dobro jednome donosi dobro i drugom."
- William Godwin
interaktivna karta grada Čakovca
Foto Dragec
          |    16. kolovoza 2017    
Obavijest  o cijepljenju protiv uobičajene sezonske gripe Obavijest  o cijepljenju protiv uobičajene sezonske gripe

Ove godine HZZO je nabavio 277 000 doza sezonskog cjepiva protiv gripe ( ukupno za RH ).
Zavod za javno zdravstvo Međimurske županije je preuzeo cjepivo protiv sezonske gripe od  ukupno 9 000 doza te će se cjepivo odmah distribuirati  izabranim liječnicima. 
Redovito sezonsko cijepljenje protiv gripe najučinkovitiji je način zaštite od gripe. Time se smanjuje broj hospitalizacija zbog komplikacija gripe, a i manje je opterećenje u ambulantama obiteljske medicine.

Cijepljenje protiv sezonske gripe u našoj županiji počinje u srijedu, 02.11.2016. godine kada i službeno započinje ovogodišnja kampanja cijepljenja protiv sezonske gripe u Hrvatskoj te se kao i do sada, sve osobe za koje je cijepljenje namijenjeno, mogu cijepiti primarno kod svog izabranog liječnika, te u Djelatnosti za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije.  
Preporučljivo je cjepivo primiti svake godine jer se virus gripe neprestano mijenja pa se i sastav cjepiva svake godine prilagođava cirkulirajućim sojevima. Svjetska zdravstvena organizacija prati kretanje virusa gripe u cijelom svijetu te na temelju dobivenih podataka preporučuje sastav cjepiva za nadolazeću sezonu.
Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje je ove godine osigurao cjepivo protiv gripe od proizvođača: Abbott Biologicals B.V., Olst, Nizozemska, zaštićenog imena Influvac.
Cjepivo sadrži sojeve virusa preporučene od strane Svjetske zdravstvene organizacije i Europske agencije za lijekove: A/California/7/2009(H1N1) pdm09 – sličan soj, A/Hong Kong /4801/2014 (H3N2) – sličan soj, B/Brisbane/60/2008 - sličan soj.

Sukladno Naputku HZJZ-a cjepivo je preporučeno osiguranim osobama HZZO-a:
- s kroničnim bolestima, uključujući i djecu ( kronični srčani, plućni, bubrežni bolesnici, dijabetičari, transplantirani, osobe s patološkom pretilošću, s težim neurološkim bolestima i drugi ), osobama s povećanim rizikom od razvoja komplikacija gripe (npr. trudnice)
- osobama životne dobi 65 godina i starije u svrhu smanjenja rizika od komplikacija osnovne bolesti uzrokovanih gripom i smanjenja rizika od komplikacija gripe,
- djeci i adolescentima ( 6 mj. do 18 godina ) na dugotrajnoj terapiji lijekovima koji sadrže acetilsalicilnu kiselinu
- zaposlenima u zdravstvu i ostalim zdravstvenim djelatnicima koji sudjeluju u njezi bolesnika prvenstveno u svrhu smanjenja rizika prenošenja gripe na bolesnike u svakodnevnom radu.
- štićenicima domova za starije te institucija za njegu kroničnih bolesnika ( bez obzira na dob, uključujući i djecu ) te djelatnicima tih ustanova.
Za gore navedene osobe cijepljenje protiv gripe je besplatno.

OSTALE VIJESTI
ZADNJE DODANE VIJESTI
REKLAME
PRETRAŽIVAČ
vaši komentari
BECIKLIN
Zadol Grupa d.o.o.
Bukal Elektronika