vaša početna stranica
Gradski bazeni Cakovec
AFORIZMI
"Čovjek uvijek pronađe ono što traži. Dobor ili zlo, probleme ili rješenja."
- John M. Templeton
interaktivna karta grada Čakovca
Foto Dragec
          |    17. kolovoza 2017    
U Čakovcu održana tribina o novom Planu gospodarenja otpadom 2016. – 2022. U Čakovcu održana tribina o novom Planu gospodarenja otpadom 2016. – 2022.

Kao prvo u nizu, u ponedjeljak je u Čakovcu održano predstavljanje novog Plana gospodarenja otpadom za razdoblje 2016. – 2022. godine. Organizator je bilo Ministarstvo zaštite okoliša i prirode, u suradnji s Udrugom gradova u Republici Hrvatskoj. U Scheierovoj zgradi u Čakovcu okupili su se predstavnici jedinica lokalne samouprave s područja četiri sjeverozapadnih županija, zainteresiranih tvrtki i pojedinaca.

Novi plan predstavio je ministar zaštite okoliša i prirode Slaven Dobrović, te pomoćnica ministra za održivo gospodarenje otpadom Lidija Runko Luttenberger. Kako je u uvodnom obraćanju rekao ministar Dobrović, cilj je ovih javnih tribina predstaviti gradovima i općinama prijedloge za unaprjeđenje postojećeg sustava prikupljanja i zbrinjavanja otpada. Naime, osim što je sadašnji sustav skuplji od predloženog, on omogućava postizanje ciljeva o smanjenju i razvrstavanju otpada na razini Europske unije, koje smo se obvezali ispuniti. Predloženi plan predviđa jačanje sustava odvojenog prikupljanja otpada i to na način koji će biti jeftiniji te omogućiti nova zapošljavanja.

„Ovo je prilika gradovima i općinama da izgrade sustav koji će biti financijski i ekološki održiviji te u skladu s kružnim gospodarstvom kako ga zamišlja Europska unija.“, rekao je, među ostalim ministar Dobrović. Naglasio da je Čakovec izabran kao sredina gdje se počinje s javnim raspravama, iz razloga što se ovdje većina najavljenog i predviđenog u Planu već duže provodi.

U ime grada domaćina, okupljene je pozdravio gradonačelnik Grada Čakovca Stjepan Kovač. Tom prilikom je rekao da grad i GKP Čakom već više od 15 godina radne na smanjenu količina prikupljenog otpada te saniranju postojećeg odlagališta. Imamo konkretne rezultate, te mnogima i na tom području služimo kao primjer, naglasio je Kovač. Osim gradonačelnika, Čakovec su predstavljali i zamjenik gradonačelnika Mario Medved te direktorica GKP Čakom Snježana Tkalčec Avirović.

Ukratko, novi plan predviđa kućno kompostiranje, uspostavu centara za ponovnu uporabu i gradnja većeg broja manjih reciklažnih centara sa sortirnicama i kompostištima.
Hrvatska se obvezala do kraja 2020. smanjiti količinu biorazgradivog komunalnog otpada koji se odlaže na 35% količina iz 1997. Do 2020. dužni smo odvojeno prikupljati 50% otpadnog papira, stakla, metala i plastike.

Plan gospodarenja otpadom predstavit će se i u Sisku, Opatiji, Osijeku, Slavonskom Brodu, Splitu i Zadru.

OSTALE VIJESTI
ZADNJE DODANE VIJESTI
REKLAME
PRETRAŽIVAČ
vaši komentari
BECIKLIN
Zadol Grupa d.o.o.
Bukal Elektronika