cakoveconline.com
postavi cakoveconline.com kao početnu stranicu  
interaktivna karta grada Čakovca
          |    19. prosinca 2018    

VAŠI KOMENTARI - popis komentara - napiši komentar

Autor Goran Čižmešija, dana 2.4.2009, napisao je:


"KAKO SE NE UPRAVLJA PARKOVIMA"
Stabla u parkovima zrcale vremena koja su zivjeli nasi stari. Oni su u svoje vrijeme sadili sto su smatrali vrijednim i lijepim. Svako drvo u parku ima svoju pricu. Ocuvanjem i njegovanjem parka dajemo pocast i postovanje precima koji su ga sadili i vremenima koja su prethodila nasima. Eto ironije, novi park trebao bi biti u slavu Nikole Zrinskog i njegovim pothvatima u obrani od Turaka. Zasto novi park? Cemu to?

Zlatno hortikulturalno pravilo je da se zdravo drvece ne rusi. Sto je drvo starije, to je nasad i okruzenje vrijednije i vjernije, time se pokazuje postovanje prema generacijama prije nas. To je ta logika! Iz tog razloga se drveca iz parkova starija od 100 ili vise godina proglasavaju spomenicima parkovne arhitekture. UVIJEK je moguca kombinacija starih stabala i novih nasada. Zdravo stablo se ne sjece! Bolesna i dotrajala stabla se OBAVEZNO odstranjuju i tako se pravilno gospodari parkom. Pa kud bi dosli da sve nasade parkova mijenjamo novim sadnicama? Tko je uopce to u blizoj ili daljnjoj proslosti ucinio na taj nacin? Koje mjesto? Koja firma? Koja osoba?

Danas treba vise nego ikada prije postivati stare navike, a to znaci ocuvati postojece drvece i zasaditi novo. Svaka kombinacija je moguca! Zamislite da sad u Koprivnici, Varazdinu ili Cakovcu poruse cijele perivoje zbog dotrajalosti. Cempresi u tim gradovima su visestruko stariji od nasih. Cempresi u Donjoj Dubravi su bili 100% zdravi i u dobroj kondiciji. 15tak godina stara sadnica Ginkga bilobe L posjecena je prije nekih cempresa unatoc posebnoj i otvorenoj molbi da se sacuva i unatoc prici za koju je vezana a koje je autor vrhunski strucnjak iz arboretuma u Vinici. Nakon brojnih dopisa podrske od strane pravih strucnjaka poput mr.sc. geologije, botanicara, biologa i inspektora zastite okolisa, inicijativa mjestana Donje Dubrave razmislja o mogucnosti pokretanja tuzbe protiv firme koja je vijecnike, nase sumjestane navela na pogresnu odluku.

Naime, odluca vijeca je donesena na temelju tvrdnje upitane firme da su stabla u parku dotrajala i da bi najbolje rjesenje bilo srusiti cijeli park i postaviti nova stabla. Medjutim, to je laz! To je obmana koja je dovela do katastrofalne pogreske. Ovo je bilo pisano vjerojatno s ciljem ostvarenja sto veceg profita. Nanjusili su mogucnost da se pred izbore moze lako zaraditi vise. Iskoristili su nepripremljenost, povodljivost i nesnalazljivost nasih vijecnika. Iskoristili su neznanje i mislili su proci nekaznjeno.

Zbog opasnosti da nakon ove velike pogreske i druge opcine u Hrvatskoj ne bi krenule istim putom, velika je potreba da se tuzbom i kasnije sudskom presudom dokaze da se tako NE upravlja parkovima. Gdje su analize i ispitivanja o zdravstvenom stanju svakog stabla koje je sruseno? Koji strucnjak je potpisao da su stabla dotrajala, tj bolesna? Gdje je sustavnost u donosenju odluka? Gdje je zakonski okvir? Prema Zakonu o zastiti prirode golosjek (a golosjek u ovom slucaju je ucinjen) je prekrsaj zakona i netko mora odgovarati. Nijedno stablo nije ostavljeno, totalno cijeli park je porusen. Mislim da u zadnjih 20 godina i u krugu 500 km nema primjera takvoj gluposti. Gdje je otvoreni natjecaj, gdje je izbor najpovoljnije dobavljaca, gdje je konzultacija s mjestanima Donje Dubrave? To se nije ni moglo odraditi jer je odluka donesena ish*treno, a realizacija odluke, znaci samo rusenje, nevidjeno brzo. Odluka je donesena u cetvrtak 26.3.2009. a park je srusen vec u subotu prijepodne (28.3.2009.)

Netransparentno i na svoju ruku 7 vijecnika je odlucilo preuzeti na sebe bremen odluke da se s lica mjesta izbrise stari park. Najlakse je podici ruku, no za mene bi to bila nemoguca odluka, odnosno nikad ne bih mogao to uciniti. Time ne postujemo nase starine i tradiciju, ne postujemo tradicionalni izgled centra mjesta, ne postujemo osnovna pravila odrzavanja parkova. Ne postuju se zakoni RH jer je golosjek protuzakonit. Ne postuje se ni volja vecine jer anketa da li uopce Donjodubravcani zele Park Nikole Zrinskog pokazuje da je vise onih koji se ne slazu s tom idejom. goran.cizmesija@ck.t-com.hr

Napiši komentar

ZBIVANJA U ČAKOVCU
  • sri, 19.12.2018
  • čet, 20.12.2018
  • pet, 21.12.2018
REKLAME
vaši komentari
ZADNJE DODANO
AFORIZMI
"Navika je najbolji mogući sluga i najgori mogući gospodar."
- J. Jelinek
vaši komentari
BECIKLIN