vaša početna stranica
interaktivna karta grada Čakovca
AFORIZMI
"Nanijeta nepravda ne znači ništa ako je ne pamtiš."
- Konfucije
Foto Dragec
          |    29. rujna 2022.    
MEĐIMURSKE UČITELJICE NA SJEVEROISTOKU TURSKE

MEĐIMURSKE UČITELJICE NA SJEVEROISTOKU TURSKE

I. osnovna škola Čakovec je od ove školske godine uključena u EU projekt Erasmus +  pod nazivom “Keep, invest, donate, spend”, ili skraćeno “KIDS”. Ovim se projektom želi pružiti učenicima financijsko obrazovanje te načini na koje mogu uštedjeti, ali i pomoći drugima oko sebe, a da se sami pri tom previše ne odriču, osobito ako uzmemo u obzir gospodarsku krizu koja je obuhvatila sve zemlje koje sudjeluju u ovom europskom projektu. Osim Hrvatske, u projketu sudjeluju Poljska, Portugal, Rumunjska i Turska. Domaćin prvog transnacionalnog sastanka škola koje su u projketu bila je Turska,  u   gradu  na samom sjeveroistoku zemlje, na granici s Armenijom, u Sarikamišu.

Dvije djelatnice ove najveće čakovečke gradske škole, učiteljica informatike, Ivana Ružić i učiteljica razredne nastave, Veronika Kapelari Horvat, raspravljale su s kolegama o zadacima projekta koji su već izvršeni i o tome što sve treba učiniti da se kod učenika razvije svijest o vrijednosti novca. Tako su već prije sastanka, putem internetskog glasovanja, odabrane maskota, logo i poster projekta.

Financijsko je  obrazovanje  u Rumunjskoj  izborni predmet pa su materijali rumunjsih kolegica poslužili kao ogledni primjerak za buduće aktivnosti vezane za projekt. Osim detaljnih dogovora o aktivnostima koje će se poduzeti, učiteljice su imale priliku ući u učionice škole domaćina, upoznati ravnatelja osnovne škole u Sarikamišu, učiteljice i učitelje, te učenike   i pobliže se upoznati s planom i programom za osnvne škole u Turskoj. Zanimljivo je spomenuti da se kurikulum matematike od 1. do 4. razreda ne razlikuje od onog po kojem rade hrvatski osnovnoškolski učitelji. Tako su se još jednom uvjerili da postoji mnogo  toga zajedničkog sa zemljama koje sudjeluju u projektu, nego što se to  činilo na samom početku.

Nakon svečane ceremonije dodjele certifikata o ovom transnacionalnom sastanku, učiteljice su se vratile u svoje razrede svojim učenicima s mnogo dojmova.

COOL
KOLUMNE
MOJ POSAO
JADRAN 2012
REKLAME
ZADNJE DODANE VIJESTI
PRETRAŽIVAČ
vaši komentari
BECIKLIN
Zadol Grupa d.o.o.
Bukal Elektronika