vaša početna stranica
interaktivna karta grada Čakovca
AFORIZMI
"Čovjek bez umjerenosti nalik je bačvi bez okova i pri padu se raspada."
- Henry Ward Beecher
Foto Dragec
          |    20. siječnja 2019    
Dodatno obrazovanje nije opcija, već nužnost
Dodatno obrazovanje nije opcija, već nužnost

Održan okrugli stol: Obrazovanje u tvrtkama – kako uči rukovodeći kadar, a kako ostali zaposlenici? Kako učiš ti?

- Rezultati Istraživanja o edukativnim potrebama i ponudi profesionalne edukacije za 2011. pokazali da formalno obrazovanje nije dovoljna priprema za posao
- Poslodavci smatraju da je zaposlenicima potrebna edukacija iz komunikacijskih i prezentacijskih vještina, a zaposlenici bi učili strane jezike
- Niti petina zaposlenika u prošloj godina pohađala edukaciju koju je platio poslodavac

U sklopu ovogodišnjeg Tjedna cjeloživotnog učenja kojeg organizira Agencija za strukovno obrazovanje odraslih, EduCentar (www.EduCentar.net) je u suradnji s Veleučilištem VERN' (www.vern.hr) organizirao okrugli stol na temu „Obrazovanje u tvrtkama – kako uči rukovodeći kadar, a kako ostali zaposlenici? Kako učiš ti?“
Sudionici okruglog stola bili su voditelji odjela za upravljanje ljudskim potencijalima hrvatskih tvrtki, te predstavnici škola i obrazovnih ustanova, koji su se složili kako dodatno obrazovanje nije opcija, već nužnost. Vera Čubranić Zovko, direktorica ljudskih resursa Nova TV naglasila je da ne postoji škola koja će apsolvirati sva znanja potrebna za rad u današnjem okruženju. Na to se nadovezala Laura Bendeković, direktorica Direkcije razvoja ljudskih resursa u Zagrebačkoj banci, istaknuvši da je razina edukacije koja bi prije pet godina bila izvrsna, danas jedva dovoljna, te da je kod njihovih  zaposlenika izražena želja za dodatnom edukacijom.
Jedan od glavnih problema u realizaciji dodatne edukacije, dodao je Dubravko Deželić, ravnatelj Grafičke škole iz Zagreba, je strah od dodatne edukacije, pogotovo kod zaposlenika srednje stručne spreme, koji treba prevladati. Potrebno je i postaviti precizne ciljeve dodatne edukacije, jer se u suprotnom javlja demotiviranost i odustajanje, nadovezala se Marijana Šimundža, direktorica škole stranih jezika Angla.  A Martina Rioša, voditeljica poslovnih procesa za ljudske potencijale, Coca-Cola HBC Hrvatska d.o.o. istaknula je da edukacija nije jedini način učenja, te da u Coca-Coli prakticiraju i coaching i mentorstvo kao oblike dodatne edukacije.
Na okruglom stolu predstavljeni su i rezultati Istraživanja o edukativnim potrebama i ponudi profesionalne edukacije koje su u suradnji proveli EduCentar  (www.EduCentar.net) i MojPosao (www.MojPosao.net) tijekom srpnja i kolovoza 2011. među više od 500 posloprimaca i oko 40 poslodavaca.
Istraživanje je pokazalo kako formalno obrazovanje nije dovoljno za kvalitetno obavljanje posla, te da posloprimci većinom pohađaju dodatne edukacije. Naime, samo 9% ih smatra da im je formalno obrazovanje dalo odličnu osnovu za obavljanje sadašnjeg posla. Njih 27% ocijenilo ga je vrlo dobrim, 32% dobrim, 14% dovoljnim, a nedovoljnim čak 19%.
Poslodavci imaju nešto veće povjerenje u obrazovni sustav - 38% ih smatra da je formalno obrazovanje njihovim zaposlenicima dalo vrlo dobru osnovu za bavljenje poslom, a dobrom ju ocjenjuje njih 35%. Svega 3% ih ju ocjenjuje odličnim, a isto toliko nedovoljnim.
Da su posloprimci svjesni potrebe za dodatnim obrazovanjem pokazuje i podatak da ih je čak 73% pohađalo dodatne edukacije. Trećina (32%) ih je izjavila da im je to izrazito pomoglo u obavljanju radnih zadataka, a samo njih 9% istaknulo da im to uopće nije pomoglo u radu.
Pohađanje dodatnih seminara, tečajeva i edukacija ostavlja dobar dojam i na većinu poslodavaca pri zapošljavanju. Naime, čak 84% ih je izjavilo kako to snažno ili barem donekle utječe na njihovu odluku.
Što se tiče područja profesionalne edukacije koje najviše zanimaju kandidate i onih za koja poslodavci smatraju da su najpotrebnija njihovim zaposlenicima, postoje razlike u mišljenju između posloprimaca i poslodavaca.
Poslodavci tako smatraju da su njihovim zaposlenicima najpotrebnije komunikacijske i prezentacijske vještine (68%), dok su one atraktivne za 42% posloprimaca. Za poslodavce su na drugom mjestu specijalizirane prodajne vještine (57%), za koje je zainteresirano samo 13% posloprimaca. Na trećem mjestu poslodavcima je edukacija iz područja menadžmenta (49%), dok za nju interes iskazuje 30% posloprimaca.
S druge strane, posloprimcima (54%) je najzanimljivija edukacija iz stranih jezika (govorni), a da je takva edukacija potrebna njihovim zaposlenicima smatra 35% poslodavaca.
62% poslodavaca smatra da dovoljno ulaže u edukaciju svojih zaposlenika, iako ne u potrebnoj mjeri. Najveći broj posloprimaca (62%) pak tvrdi da poslodavac u njihovu edukaciju ne ulaže ništa, iako im je potrebna.
Što se pohađanja dodatne edukacije tiče, 34% posloprimaca ju već pohađa, a 71% to planira, većinom o vlastitom trošku. Njih gotovo petina (19%) istaknulo je kako su u protekloj godini imali edukaciju koju je platio poslodavac.

BIOGRAFIJA KOLUMNISTE
MojPosao
OSTALI ČLANCI AUTORA
KOLUMNE
REKLAME
PRETRAŽIVAČ