vaša početna stranica
interaktivna karta grada Čakovca
AFORIZMI
"Neke se bitke moraju voditi više puta da bi se dobili."
- Margaret Thatcher
Foto Dragec
          |    20. siječnja 2019    
AdriaGUIDE Međimurje
U 2011. više oglasa za sezonske radnike nego lani
U 2011. više oglasa za sezonske radnike nego lani

- U sklopu akcije „Poslovi u turizmu“ ove godine oglašeno 1.300 radnih pozicija
- Najtraženija zanimanja u Turizmu i ugostiteljstvu: konobar, kuhar, prodavač, pomoćni radnik te recepcionar
- Najviše sezonaca na Jadranu tražilo se za Dubrovnik i Split

Do kraja kolovoza ove godine na MojPosao (www.MojPosao.net) je oglašeno gotovo 1.300 radnih pozicija u kategoriji Turizam i ugostiteljstvo što je porast od 8% u odnosu na prošlu godinu. 57% oglasa odnosilo se na radna mjesta u županijama na Jadranu.
Najtraženija zanimanja bila su: konobar (28% oglasa), kuhar (16% oglasa), prodavač (2% oglasa), pomoćni radnik u kuhinji (2% oglasa) te recepcionar (2% oglasa).
Podsjećamo, MojPosao je u veljači započeo šestu po redu akciju „Poslovi u turizmu“ čiji je cilj bio omogućiti brži pronalazak kvalitetnih sezonskih radnika te povećati mobilnost na tržištu rada za vrijeme turističke sezone.
Akciju su i ove godine podržali Hrvatska udruga poslodavaca (HUP), Hrvatski zavod za zapošljavanje (HZZ) te Hrvatska udruga hotelijera (HUH). Medijski pokrovitelj projekta bio je poslovni tjednik Lider.
Potaknuti optimističnim najavama za turističku sezonu, u 2011. hotelijeri i ugostitelji su ranije krenuli u potragu za sezonskim radnicima. MojPosao je još u veljači zabilježio prvi značajniji porast broja oglasa u kategoriji Turizam i ugostiteljstvo.
Kada analiziramo oglase objavljene od siječnja do kolovoza ove godine, najviše oglašenih radnih pozicija, osim za Grad Zagreb, objavljeno je za Splitsko-dalmatinsku (14%) i Dubrovačko-neretvansku županiju (12%).
Postotak oglasa po županijama u kategoriji Turizam i ugostiteljstvo


Među gradovima na obali, drugu godinu za redom, po broju objavljenih natječaja „vodi“ Dubrovnik (6% od ukupnog broja oglasa u turizmu), dok je Split zauzeo drugo mjesto s 5% objavljenih oglasa.
Kada je riječ o kvalifikacijama koje su potrebne za zaposlenje u turizmu, u 47% oglasa stručna sprema nije bila bitna, dok se u 40% slučajeva  tražila srednja stručna sprema. U 65% oglasa nije se tražilo prethodno radno iskustvo.
Kada je riječ o stranim jezicima, za obavljanje poslova u turizmu i ugostiteljstvu najviše se tražilo znanje engleskog jezika (44%), a znatno manje njemačkog (16%) i talijanskog jezik (10%).
Rad na računalu kao uvjet je bio naveden tek u 28% oglasa.
Većina oglasa i dalje je za rad na određeno vrijeme i gotovo da nema promjena u odnosu na prošlu godinu (65% u 2011. prema 66% u 2010). U 49% posto oglasa nudilo se stalno zaposlenje, 16% oglasa nudilo je studentske poslove, a 9% honorarne (napomena: bilo je moguće označiti više vrsta zaposlenja).
Od Jadranskih županija, najviše oglasa za stalni posao objavljeno je za Zadarsku i Splitsko dalmatinsku-županiju (46%, odnosno 40% od ukupnog broja oglasa), a najviše sezonskih poslova (na određeno vrijeme) za Dubrovačko-neretvansku i Šibensko-kninsku županiju (95%, odnosno 93% od ukupnog broja oglasa). Potrebno je uzeti u obzir da je za jedno radno mjesto bilo moguće odabrati vrsta zaposlenja.
BIOGRAFIJA KOLUMNISTE
MojPosao
OSTALI ČLANCI AUTORA
KOLUMNE
REKLAME
PRETRAŽIVAČ