vaša početna stranica
interaktivna karta grada Čakovca
AFORIZMI
"Bogu nema mjesta u čovjeku koji je pun sebe."
- Baal Shem Tov
Foto Dragec
          |    9. kolovoza 2022.    
TA DIVNA STVORENJA - KOLUMNA , 2001
TA DIVNA STVORENJA - KOLUMNA

Da nas zateknu nespremne pitanjem:
Jeste li jahali jednoroga?
Je li vas pljunula trogrba deva?
Je li vas ugostio spiljski medvjed?
Mi, onako nespremni, odgovorili bi:
Ne, jeste li poludjeli?!
Ne, imate li vi srama?!
Mi, onako nespremni, uopće ne bi shvatili duh pitanja, a ono se odnosi na susret s mitološkim ili izumrlim bićima.
Mi, onako ljetno odjeveni, ogrnuli bi se nerazumijevanjem. I počinili grešku. Zmajeve, aždaje ili ale susrećemo vrlo često, izašla su ta bića iz križaljki i ovladale pojedinim kancelarijama.
Ja, jedan od nas, jedan od onih koji čine mi, naletio sam na službenicu koja na strankama vježba strogoću. Vrijeđanje, ponižavanje, omalovažavanje. Zabija zloću kao Goran Ivanišević asove. A trebaš papir od nje… I u sebi si misliš - gospođo, vi ste promašili lokaciju. Vi bi trebali raditi u Kući boli, mučiti ljude za pravi novac. Imate 15 do 20 godina i 30 kilograma viška, ali pravilnim odnosom sve to nadoknađujete. Vi ste rođena domina, gospodarica užitaka za mazohiste. Vi ne morate nositi crnu kožu da bi bili to što jeste, da bi ispunili svoje poslanje, onako kako ga najbolje osjećate - maltretirati ljude zbog maltretiranja samog, a ne zbog eventualne koristi.
Mi, stranke (i to znate kakve stranke; slobodno stavite slovo riječ s j… ispred), dakle sreli smo se sa ženom - zmajem.
Maštajmo dalje, maštajmo Hrvatskom. Kako bi izgledalo kada bi svi svoj posao obavljali loše, mrzovoljno i saboterski? Liječnici nam ne bi trebali. Svu medicinu obavljali bi brijači profesionalci i njihove iskusne pijavice. Apotekari ne bi morali pohađati teške škole i mučiti se magisterijima, za pravljenje praha od leptira i mišjih repova dovoljan je kraći tečaj u školi magije. Ah, škola, škola! Naravno, barem dvije trećine učitelja mogli bi mirne duše otpustiti. Za podvoriti učenike pecivom, kakaom i peticama, i to je previše.
Kada bi ne svi, ali mnogo njih, i previše, svoj posao radili traljavo, onda bi ova zemlji bila u stanju trajne krize. Čekajte… čekajte… ovdje nešto ne štima, počinju se priviđati uznemirujući zaključci…
Uvodnik

BIOGRAFIJA KOLUMNISTE
Uvodnik
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur. Excepteur sint occaecat cupidatat non proident, sunt in culpa qui officia deserunt mollit anim id est laborum.
OSTALI ČLANCI AUTORA
KOLUMNE
MOJ POSAO
JADRAN 2012
REKLAME
PRETRAŽIVAČ