vaša početna stranica
interaktivna karta grada Čakovca
AFORIZMI
"Sve svoje odluke donodimo u raspoloženju ili stanju duha koje će se sigurno promijeniti."
- Marcel Proust
Foto Dragec
          |    26. lipnja 2022.    
AdriaGUIDE Međimurje
HOĆU INTERNET! - KOLUMNA , 2001
HOĆU INTERNET! - KOLUMNA

Jok, ti ćeš! Živimo u "reklamokraciji." Termin je preuzet iz SF-a, a s njim se dogodilo ono što se dogoditi zna - stvarnost je pokrala iz sfere literature. Nedužni prolaznik čini ono što prolaznici već čine - prolazi ulicom, a iz zasjede ga zaskoči reklamna poruka - obrati mu se glasom, aktivirana njegovom prisutnošću. Ostavimo se špekulacija ima li života na Marsu, ako ovako nastavimo, neće ga biti na Zemlji. Ili hoće, ali u životnim formama koje ne bismo prepoznali kao svoje (gljive, insekti, glodavci mutanti…).
A u kakve sve čudovišne forme mogu mutirati reklame, dokazuju i veliki jumbo plakati na ulasku iz našeg grada (i ulasku u Pakao Agresivne Reklame). Jedna od njih prikazuje očiti slučaj vrlo razmaženog derišta koje "hoće Internet!" I hoće odmah, za stolom, prema mogućnosti pred gostima, da sramota roditeljima bude potpuna. Daj mi, inače bu skandal, inače vrištim i pravim scenu. Huškanje djece na starije, mora postojati neki zakon protiv toga.
Druga je pak usmjerena za obmanjivanje djece, skupine kojoj je teško prozreti trikove. Reklamiraju se hrenovke koje "pucaju od zdravlja." U najnovijoj, "light", varijanti. Hrenovke koje pucaju od zdravlja! Da, pucaju je dobar izraz, premda i nehotice, jer radi se o atentatu na zdravlje, i čemu lažna skromnost, nije to light pucanj, to je heavy. Ovdje mora da je u pozadini, samo nama nije vidljiva, prestižna nagrada za slogan godine, Nobela reklame, Oscara propagande, Velike medalje podvezice, nešto je. Jer sjetiti se "hrenovki koje pucaju od zdravlja" nije mala stvar, to ide uz bok
Cigaretama protiv tuberkuloze
Političarima protiv korupcije
Automobilima za čisti zrak,
to ide uz bok svega onoga što su propagandisti ikada izmislili da bi im život bio malo bolji. Na tome si mogu biti zahvalni, ali, hvala, ne u mojoj kući.
Uvodnik

BIOGRAFIJA KOLUMNISTE
Uvodnik
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur. Excepteur sint occaecat cupidatat non proident, sunt in culpa qui officia deserunt mollit anim id est laborum.
OSTALI ČLANCI AUTORA
KOLUMNE
MOJ POSAO
JADRAN 2012
REKLAME
PRETRAŽIVAČ