vaša početna stranica
interaktivna karta grada Čakovca
AFORIZMI
"Čovjek ne živi samo od kruha. Mnogi više od hrane vole samopoštovanje."
- Mahatma Gandhi
Foto Dragec
          |    20. siječnja 2019    
AdriaGUIDE Međimurje
40% zaposlenih nije nikada tražilo preporuku poslodavca
40% zaposlenih nije nikada tražilo preporuku poslodavca

„Preporuke dostupne na zahtjev“ rečenica je koja se nalazi na kraju mnogih životopisa. No, koliko je u nas uobičajeno traženje/ davanje preporuka i imaju li kandidati poteškoća s traženjem i dobivanjem preporuka od (bivših) poslodavaca, otkrivaju rezultati ankete koju je portal MojPosao (www.MojPosao.net) proveo među 304 ispitanika.

Većina ispitanika, njih 40%, ustvrdila je da preporuku nisu tražili. U najvećem broju slučajeva, ti ispitanici navode da im preporuka nije trebala, niti ju je potencijalni poslodavac tražio. Također, neki ističu da im preporuke ne trebaju jer se najbolje znaju predstaviti sami. Ostali su naveli da nisu htjeli tražiti preporuku od sadašnjeg poslodavca, jer bi mu time dali do znanja da se spremaju promijeniti posao, ili da to nisu učinili jer su s njime u lošim odnosima. Nekolicina je navela da u nas nije važno imati preporuku već „debelu“ vezu.

Poteškoća s dobivanjem preporuke nije imalo 31% ispitanika. Oni uglavnom ističu da su imali kvalitetan odnos s poslodavcem, da su bili savjesni i odgovorni u radu, da je u njihovoj industriji davanje preporuka standard,  te su im poslodavci bez problema osigurali. U nekim slučajevima poslodavci su sami pripremili preporuku, dok su u drugim samo potpisali ono što su zaposlenici napisali. Neki su istaknuli kako im je poslodavac napisao preporuku samoinicijativno, i bez da su to tražili, a neki da im je kod odlaska napomenuo da mu se, s obzirom na kvalitetan rad, bilo kada mogu obratiti za to.

Za razliku od njih, 29% ispitanika imalo je poteškoća s dobivanjem preporuke od poslodavca. Ti ispitanici uglavnom tvrde da su poslodavci bili ljuti i povrijeđeni njihovim odlaskom, te je to bio glavni razlog zbog kojeg im nisu htjeli dati preporuku, unatoč njihovom dobrom radu.

Neki su pak naveli i da im je rečeno kako je na razini cijele tvrtke odlučeno da se preporuke ne daju. Jedan ispitanik naveo je da je imao poteškoća jer je poslodavac u „preporuci“ potpuno iskrivio sliku o njegovom prethodnom radu u negativnom smislu, dok je jedan naveo da ga je trenutni poslodavac namjerno ocrnio kod potencijalnog, samo kako ne bi otišao iz tvrtke.
BIOGRAFIJA KOLUMNISTE
MojPosao
OSTALI ČLANCI AUTORA
KOLUMNE
REKLAME
PRETRAŽIVAČ