vaša početna stranica
interaktivna karta grada Čakovca
AFORIZMI
"I muževi mogu biti dobri ljubavnici, osobito ako imaju grižnju savjesti."
- Lisa Minelli
Foto Dragec
          |    7. srpnja 2020.    
AdriaGUIDE Međimurje
“Nitko nam ne može pomoći…”
“Nitko nam ne može pomoći…”

Baš ovim riječima, “Nitko nam ne može pomoći…” prošli tjedan su meni jako drage osobe započele pojašnjavati u kakvoj situaciji se trenutno nalazi tvrtka koju vode. U nastavku razgovora izgovorili su jednu famoznu izreku koja je kod mene u isti tren izazvala da skočim s stolca, a glasila je “… samo si mi sami možemo pomoći.”
To što sam coach i što mi je posao pomagati ljudima da riješe probleme, zapravo, moj posao je pomoći ljudima da dođu do rješenja, u ovom prijateljskom razgovoru nije djelovalo. Naime, pokušao sam ih na neki način navesti da razmišljaju u smjeru tko bi im mogao pomoći, na koji način bi mogli riješiti nastale probleme, što bi još mogli ili trebali napraviti, koga još da uključe u to… nije previše urodilo plodom.
Cijeli taj susret dao mi je materijala za razmisliti o tome kako funkcionira poduzetnički um. Pojednostavljeno rečeno – poduzetnik je Bog i batina, on sve zna i on sve mora sam napraviti ili barem utjecati kako će se posao napraviti. Ima ljude koji rade za njega, no on je alfa i omega, on mora sve znati i on je taj koji sve treba podnijeti na svojim leđima. A kada je tako, tko bi bolje poznavao posao od njega samog – pa on je sve faze poslovanja prošao, vidio sve i svašta i najbolje zna što je najbolje za njegov posao.

Hmmm….  definitivno luda ego priča. A znam da je ego priča jer sam i ja tako razmišljao, pa čak i s vremena na vrijeme tako i razmišljam. Osim toga, tko bolje zna moj posao od mene samog (šala).
I tu sada dolazi do onog prijelomnog trenutka, a to je kada posao upadne u probleme. Tada svatko od nas poduzetnika počne razmišljati da možda i nije najbolji poduzetnik, da možda i ne zna sve o poslu i da ne može utjecati na vanjske faktore i kako bi  bilo dobro da mu netko ponudi rješenje problema. Ili da mu barem pomogne kako bi izašao ili riješio probleme.

Ako ste poduzetničkog duha i razmišljate na ovaj način, evo savjet koji bi vam jako puno mogao pomoći u budućnosti. Krenite od toga da problem podijelite s nekim tko će vam dati drugačiju perspektivu na problem. Fokus na problem još više potencira problem, a fokus vašeg rada i energije bi treba biti iza problema.
Izađite s vremena na vrijeme iz rova, pogledajte gdje se nalazi neprijatelj i usmjerite svoje djelovanje prema pravom mjestu. Za nekog je problem zapreka, a za nekog korisna informacija.

U konačnici, sebi možete najbolje pomoći tako da prihvatite i saslušate kako netko drugi vidi vaš biznis.

Business coaching by: Goran Blagus; www.blagus.eu

BIOGRAFIJA KOLUMNISTE
Business coaching
Goran Blagus; rođen u Čakovcu, davne 1974. godine. "Dijete sa sela", kako volim reći za sebe, koje je shvatilo da stvari treba uzeti u vlastite ruke i napraviti nešto s njima (i mozgom, naravno). Godinama sam imao misao u glavi koja mi je bila glavni životni motivator, dok je jednog dana nisam stavio u smislenu rečenicu. Ta misao je da se nitko neće pobrinuti za mene, ako se prvo sam ne pobrinem za sebe. I to je nešto što me danas karakterizira, te u neku ruku i dodatno motivira u procesima rada na sebi, istraživanja, usvajanja novih vještina, učenja i u konačnici - pokretanja novih poslovnih izazova. Ta misao je nešto što volim podijeliti sa ljudima oko sebe i pomoći im da shvate kako polaženjem od samog sebe mogu puno toga učiniti (za sebe i svoju okolinu).

Mob:
095 5050 290

E-mail:
kontakt@blagus.eu

Web:
http://www.blagus.eu
OSTALI ČLANCI AUTORA
KOLUMNE
MOJ POSAO
JADRAN 2012
REKLAME
PRETRAŽIVAČ