vaša početna stranica
interaktivna karta grada Čakovca
AFORIZMI
"Pravi sastojak prave veličine jest posvemašnja skromnost."
- Margot Asqiuth
Foto Dragec
          |    1. listopada 2022.    
Sloboda - Kolumna , 2001
Sloboda - Kolumna

Ne znam kako drugi ljudi, ali ja jako volim Split.
Kažu da čovjek zauvijek ostane vezan za grad u kojem studira i siguran sam da je to i kod mene tako.
To je period života kada se vežeš za sve živo i kada ti sve izgleda nekako drugačije i kada bi baš htio promijeniti svijet, što se kaže.

     I tako sam jednom, na tko zna kojoj godini faksa, valjda drugoj, prošao kroz jednu malu sporednu uličicu u Dioklecijanovoj palači i nejasno zraknuo na jedan grafit, koji je prije ličio na sličicu iz stripa. Da upravo je tako izgledao ( i još izgleda ), kao sličica iz stripa.

     Na njoj je bio neki nejasan lik čovjekolikog oblika i tekst koji je na mene ostavio neizbrisivi dojam, i zauvijek se uvukao u mene, koji baš i nisam primijetio taj prvi put, ali sam tuda prošao dvadeseti i stoti put i riječi su mi odjednom postale jasne. Govorile su o slobodi.

    Koliko li je samo načina da izgubimo slobodu u našem skromnom, u usporedbi sa starošću zvijezda, trenutkom života? Koliko li je samo obmana koje nam je pokušavaju uzeti?

    Rađamo se slobodni u duhu, a obično umiremo izmoreni bitkama sa samim sobom, i sa svime što nas okružuje i sputava da budemo ono što želimo biti ( uz dužne ograde, dakako ). I to ako shvatimo što smo, što želimo i što možemo. Toliko je danas stvari koje nas uzimaju pod svoje. Toliko stvari kojima robujemo. Toliko kompromisa koje moramo napraviti sami sa sobom i drugima da bi nešto postigli.

A što to?
Da li ih čine Amazonski Indijanci ?

    Kad je u pitanju sloboda sigurno ne. Kako biti slobodan u duhu, prvenstveno u njemu ali i tjelesno, kada nas povijest ući, makar ona koju učimo u školi, da je toliko bilo onih koji su tlačili druge ljude i činili ih robljem ( za njihovo dobro ? ) i toliko onih koji nam i danas pričaju svakodnevno o onome što bismo trebali biti?

    O tome kako da zaboravimo na beskrajna prostranstva slobode koju možemo dohvatiti svojom hrabrošću da odbijemo biti ono što se od nas očekuje, da prihvatimo svoju ulogu kotačića u mašini progresa, u mašini nastavka tradicije ( koje tradicije? ).

    Teško je to, kosi se sa svime onim čime nas kljukaju od kada se rodimo, ali što je vrijedno lako?

    I da. Na onome zidu je pisalo, i još uvijek piše: " Slobodu treba tražiti po svaku cijenu. Po cijenu života "
Goran Šimić

BIOGRAFIJA KOLUMNISTE
Goran Šimić
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur. Excepteur sint occaecat cupidatat non proident, sunt in culpa qui officia deserunt mollit anim id est laborum.
OSTALI ČLANCI AUTORA
KOLUMNE
MOJ POSAO
JADRAN 2012
REKLAME
PRETRAŽIVAČ