vaša početna stranica
interaktivna karta grada Čakovca
AFORIZMI
"Kakve su ti uobičajene misli, takva će ti biti i narav tvoje duše- jer misli duši daju boju."
- Marko Aurelije
Foto Dragec
          |    1. listopada 2022.    
SKUPLJAČI PERJA - KOLUMNA , 2001
SKUPLJAČI PERJA - KOLUMNA

Sjedio sam neki dan na terasi (dokolica je izvrstan izum), uživajući u blagom jesenskom suncu i razgovoru s prijateljima; kada eto ih opet - žicari, grebatori (koje ime da vam dam, dame i gospodo?). A već smo se zabrinuli, sjedimo već pet minuta, a njih još nema.
Traže kune, a nisu tajkuni. Suosjećam s tim ljudima i često im i sam dajem kunu - dvije. Dobro je činiti dobro, premda jasno uviđam kako većina ne dijeli ovo uvjerenje, barem što se tiče prosjaka. A najgore je što ću se i sam uskoro priključiti toj tihoj (ponekad i glasnoj) većini. Naime, mnogi od molitelja postali su vrlo napadni i ako nastave tako, glagol "dajem" nepovratno će se preseliti u prošlo vrijeme - "davao sam."
Jednostavno, hvataju čovjeka u onom među-pokretu kada je jednoj nogom izvan automobila, a drugom još u njemu, drži u ruci dvije kune za automat, i baš tada, kada je najranjiviji, priđu s nekom pričom, koja može biti ovakva ili onakva, ali poanta je uvijek ista - traži se novac.
Nedavno sam bio u Križevcima i tamo je to puno bolje sređeno. U četvrtak su me presrela dva simpatična starčića (tamo rade u paru) i uspješno nažicala čak 5 kuna (bio sam dobre volje). Idući dan smo se nas troje ponovno našli na mjestu zločina - ispred najprometnije slastičarnice. Prvi je ponovno prišao, zatraživši kakav skromni prilog. A na to je drugi energično uzviknuo: "A ne, gospodin je već dao jučer!"
I baš tu, u toj rečenici rekao je, i ne sluteći, i više istine nego što je želimo čuti - gospodin je dao jučer! Prošlo svršeno vrijeme, vrijeme koje se neće vratiti, ma kako mi slinili za njim, kada smo mogli dati svoj petorici žicarova, nimalo ne ugrožavajući svoju lisnicu, a probaj sada! I sve je to za ljude, i najbogatiji gradovi i najuređenija i najpravednija društva imaju svoje skupljače perja, privikne se čovjek da svijet nije savršen, no nikako da se priučimo da smo i mi, bivši radni ljudi i građani, a sadašnji djelatnici, postali - ministri bez lisnica.
Žalosna Sova

BIOGRAFIJA KOLUMNISTE
Žalosna sova
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur. Excepteur sint occaecat cupidatat non proident, sunt in culpa qui officia deserunt mollit anim id est laborum.
OSTALI ČLANCI AUTORA
KOLUMNE
MOJ POSAO
JADRAN 2012
REKLAME
PRETRAŽIVAČ