vaša početna stranica
interaktivna karta grada Čakovca
AFORIZMI
"Sreća je smisao i svrha života, jedini cilj čovjekova postojanja."
- Aristotel
Foto Dragec
          |    21. svibnja 2022.    
AdriaGUIDE Međimurje
ČAKOVEC U 22. STOLJEĆU - KOLUMNA , 2001
ČAKOVEC U 22. STOLJEĆU - KOLUMNA

Izašao sam na kišu i kiša je bila dobra. Pametno je i vjerujem da danas svi cijenimo što Kontrola vremena ne namješta samo sunčano vrijeme, inaće ga ne bi znali cijeniti. Kiša je bila dobra, ali ne i zadatak koji sam dobio Čakovec u 22. stoljeću. Zar samo zato jer je godina 2101. moramo svi imati osvrt na 21. stoljeće. Ionako imamo problema sa Zavodom za zaštitu zdravlja MetaČakovca. Preteški smo za čitanje. Prema službenim podacima naši Čakovečki klitorisi imaju prosjek od čak 35 riječi po stranici, dok gradski konkurent Čakovečki jal - ima svega 12 riječi po stranici. Naravno, to nam je znalo stvarati problema sa Zavodom, koji nas je ne jednom optužio da s toliko riječi stvaramo pometnju među građane i ozbiljno ugrožavamo njihovo zdravlje. No, bez obzira na pritiske, mi radimo po svojem. U krajnjoj liniji, netko mora pisati i za intelektualnu elitu. Pa ako je to križ koji moramo nositi, neka bude.

Naravno, pametna kupola pod kojom se grad nalazi, sagrađena je već davno, vrlo davno. Povijesni podaci kazuju da je kao i sve velike stvari, nastala slučajno - od balona. Kupola koja sada pokriva cijelo Međimurje, Veliki Varaždin i Prekmurske kolonije, svoj početak ima na teniskom igralištu, gdje ju je ondašnji teniski klub podigao bespravno. U međuvremenu se proširila nekih 50 000 puta i prema podacima Zavoda, ako se nastavi širiti tim tempom, površinu planeta pokrit će za 320 godina, dakle još za našeg života. Postao je već dio rituala da svaki novoizabrani župan na početku svog mandata najavi njeno rušenje, kao dokaz da pravna država djeluje. Dvanaesti župan s ponosom istiće da će na njezinom rušenju biti angažirano izmedu 15 000 i 18 000 ljudi. Prioritet pri zapošljavanju imat će radnici bivšeg građevinskog giganta. Za tu priliku, bit će probuđeni iz duboke hibernacije u koju su stavljeni početkom stoljeća, kada se vidjelo da im se nema dati što za jesti. Ne zna se točno kada je tehnika postala standardna (podaci izgubljeni 2068; vidi hyperlink www.pozoj.com) ali dan kada je gradsko vijeće odlučilo da je obavezna hibernacija (zamrzavanje) nezaposlenih veliki je dan za naš grad. Nezaposlenost je praktički nestala, a ako ustreba radnik, vrlo ga je jednostavno skinuti s leđa. Naravno, zlobnici kažu da se to događa vrlo rijetko, ali nema potrebe za demantijem tih zlih jezika. Neka to brojke učine same - prema podacima Zavoda, samo prošle godine probuđeno je 14 građana C, 11 gradana B i 2 gradana Prima A kategorije! Posljednja dva uposlena su na održavanju MTX aparata, koji je pristigao sredinom travnja i odmah smješten na počasno prijestolje u Muzeju, koje ga je čekalo više od sto godina.

Ja volim svoj grad, i Čakovec 22. stoljeća lijepo je mjesto za življenje, ali istina ide prije svega i neka me nitko ne optuži za zlomisao, monološki diskurs ponekad je potreban, ma koliko ga zaodjenuli strahotnošcu i obogatili melankolijom. Lebdim 10 cm iznad pločnika i ne mogu, a ne pomisliti kako se s očuvanjem prirode i etno ambijenta ponekad pretjeruje. Zadah koji se širi iz usta našeg zmaja danas je nepodnošljiv. Jedno vrijeme se činilo da dijeta koju su mu propisali - da umjesto djevica jede laganiju hranu - političare, pomaže, ali sve se ubrzo vratilo na staro. Smrad je ponekad neizdržljiv i potrebno je nosne filtre podesiti na maksimum da bi se zaštitilo.

To je cijena koje se plaća napretku. S druge strane, treba biti pošten da je naš zmajček i više nego platio štetu koju je napravio svojim buđenjem '68. Turistički promet se povečao 50 puta i porez koji se dobiva tim putem omogućio je otvaranje novih 31 kanala na kojima se prikazuju međimurske sapunice. "Horvatovi", "Djevojčica s krumpirima", "Misli svatko da se zovem Zlatko", "Međimurec Mišel, domovine sin", "Belica na kraju grada", "Stočar iz Crne Mlake" samo su neki od naslova koji su nastali u našem gradu, a osvojili zahtjevno južnoameričko tržište. Znam da će mnogima izgledati nevjerojatno, ali istina je nekada smo uvozili sapunice! Postotak teledankija time nam je porastao na 67%, što je još uvijek daleko ispod nacionalnog prosjeka, no barem gradske vlasti ne moraju više stavljati sedative u vodovod.

U krajnjoj liniji, neka građani C kategorije trpe malo smrada, da nema tog smrada ne bi bilo ni ovih krasnih holograma ljudi koji su spasili grad te strašne '68. Njihova lica, lica heroja koji su ukrotili zmaja, sada krase krov naše kupole i osmijehuju nam se nemjerljivim milosrđem. I gle, čuda, ja sam odriješen dilema! Znam kako napisati članak. Jednostavno, premotati kameru koju imam, kao svaki pravi novinar gradske rubrike, ugrađenu u lijevu očnu duplju i čitateljima opisati dan. A on je počeo ovako: Izašao sam na kišu i kiša je bila dobra…
Žalosna Sova

BIOGRAFIJA KOLUMNISTE
Žalosna sova
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur. Excepteur sint occaecat cupidatat non proident, sunt in culpa qui officia deserunt mollit anim id est laborum.
OSTALI ČLANCI AUTORA
KOLUMNE
MOJ POSAO
JADRAN 2012
REKLAME
PRETRAŽIVAČ