vaša početna stranica
interaktivna karta grada Čakovca
AFORIZMI
"Ljubav ne pokazujemo tako da ljubljenu osobu gledamo u oči, nego da zajedno s njom gledamo u istom smjeru."
- Antoine de Saint- Exupery
Foto Dragec
          |    20. travnja 2021.    
Coaching, novo prodavanje magle?!
Coaching, novo prodavanje magle?!

By Goran Blagus
Vjerujem da je veći dio čitatelja u jednoj ili drugoj varijanti već imao doticaja sa riječju (pojmom) coaching i ovisno o tome stvorio svoj stav što je to. Odmah ću priznati - ne znam i nije mi poznata hrvatska inačica riječi coach (najbliže joj je trener) tako da ću ja i dalje nastaviti koristiti coach kad to bude prilika. No, bez obzira na sve, pokušat ću dati svoje pojašnjenje što coaching jest, s nadom da će netko od jezikoslovaca u nekoj bližoj budućnosti izmisliti novu riječ. Stoga, coaching - nova vrsta pametovanja & prodavanja magle?
Još jedan pametnjaković!
Vrlo često prve reakcije kad u razgovoru s ljudima kažem da se bavim coachingom i da im kroz taj oblik rada omogućujem ostvarenje njihovih ciljeva i/ili želja, dobijem povratnu informaciju kako je to još jedan model muljanja, prodavanja magle i neka američka umotvorina koja kod nas ne funkcionira. “Uhvati se posla i ne filozofiraj!” ili “nemoj me valjati!” su često usmene reakcije. Pa rekoh, ako je tako, uzimam za izazov pojasniti što “to” jest i kako “to” funkcionira. Dakle, slijedi moje “pametovanje” 
Zapitajte se tko ili što vam je najveća zapreka u životu? Budite iskreni u odgovaranju. Vjerojatno će odgovori krenuti da je to država, bračni supružnik, šef na poslu, politika, pomanjkanje novca, fizički hendikep, neznanje, okolina, susjed, pokvaren auto, kupci, neimaština… Mogu ja ovako u beskonačnost nabrajati, no rijetki će priznati i iskreno (naglasak je na iskreno) reći da su sami sebi najveća zapreka. Za mnoge ovo može zvučati zastrašujuće i vjerojatno će negodovati i reći kako je to besmisleno. Možda i izgleda na “prvu loptu” besmisleno, no razmislite još jednom i pokušajte prihvatiti. Sami sebi smo najveća zapreka. I to u bilo kojem području života (osobni/poslovni).
Odgovornost
Mi ljudi volimo odgovornost za probleme prebacivati na vanjske faktore. Tako će neki poduzetnici za posljedice loše prodaje okriviti recesiju i krizu. Prihvaćam da je to vanjski faktor na koji ne možete (previše) utjecati. No, što vas sprječava da potražite neka druga tržišta, što vas sprječava da promijenite modele prodaje, što vas sprječava da ogolite cijenu do kraja, što vas sprječava… Vrlo vjerojatno na ova moja pitanja kroz glavu su vam prostrujali odgovori kako ste sve to probali, kako sve to radite i kako i dalje prodaja ne funkcionira na zadovoljavajući način. Odlično, posebno ako ste kroz glavu provrtjeli i rečenicu kako ste napravili BAŠ SVE i ništa ne funkcionira. S obzirom da ste napravili BAŠ SVE, znači da SVE i znate i umijete i nema druge nego odustati od daljnjih pokušaja ili traženja rješenja. Ili ipak ima? Možda kad bi maknuli recesiju, možda kad bi kupci imali više novaca, možda kad bi… Žao mi je, no to su elementi na koje ne možete utjecati. Koliko se god vi trudili, sve ostane na razini pokušaja ili samo na kratkotrajnim (flaster) rezultatima.
Dakle, moje pametovanje ide u smjeru ne da vas nadmudrim ili uvjerim u nešto, već da vam pokažem kako je sve oko nas stvar našeg osobnog izbora i naše osobne odluke što ćemo napraviti. Kakva god bila situacija, uvijek imamo mogućnost izbora. Nekad je to jedno zlo veće od drugog (često to nije tako, već samo tako izgleda), no vrlo često nismo u stanju ili ne želimo prihvatiti činjenično stanje oko nas. Razmišljamo i pokušavamo promijeniti sve oko sebe, dok sebe smatramo da smo jedini u pravu (ili pričamo drugo da zavaramo okolinu) i da je sva moć negdje drugdje, a nama se eto još nije posrećilo. Ili treba se desiti nešto, pa će se onda sve posložiti. Vrlo često je TO nešto eksterno/vanjsko i osjećamo kako nemamo utjecaj, već se neke stvari moraju posložiti.
Magla ili nešto slično
I onda dođe netko “sa strane” i kaže vam, zapravo još bolje, pita vas što se to dešava, pita vas koje su ostale mogućnosti na raspolaganju osim ovih koje ste “na prvu loptu” nabrojali, pa ponovi isto ono što ste vi njemu ispričali. Pa onda vi opisujete svoje bezizlazne situacije i izazove, pa ih malo objašnjavate i “mučite” se oko njih. No kako taj “sa strane” nije u vašoj koži nema ništa za izgubiti (barem ne koliko imate vi) i lako je njemu ispitivati što bi se trebalo desiti da se iz te bezizlazne situacije izvučete. Ali on i dalje ustraje sa pitanjima kao što bi trebalo biti drugačije, što vi tu možete napraviti, što biste trebali uradili i u konačnici, što ćete napraviti da izađete iz te situacije. Taj “sa strane” će vas odvući na stranu i omogućiti vam da sagledate situaciju iz drugog kuta. Da je sagledate na način na koji je sami niste u stanju sagledati jer ste toliko “u situaciji” da ne znate ili nemate vremena ili se bojite sagledati je iz drugog kuta.
No, tada se desi nešto neobično. Gledajući na situaciju s drugog kuta, počnete uviđati da postoje i druge opcije, da situacija u glavi i u stvarnosti ne izgleda toliko strašno i ideje i mogućnosti dolaze same od sebe. Zapravo, dolaze od vas samih. Jer, sami sebe ste sagledali s drugog kuta i najbolje poznajete samog sebe. I sami sa sobom napravili ste dogovor što i kako dalje i tada je to vaše osobno rješenje izazova s kojim se trenutno “hrvate”.
Stoga, spremite se na drugačije poglede i gledišta. Uopće nije bitno jesam li u pravu ili nisam, bitno je da vi budete toliko otvorenog uma da prihvatite kako postoji i drugačija točka gledišta i kako iz te druge točke stvari mogu izgledati potpuno drugačije. Na vama je samo da si dozvolite gledati s druge točke i vidite ima li tu nečeg za vas. Ako ima, tada to iskoristite. Ako nema, tada imate dobru potvrdu da je gledanje s vaše točke najbolje rješenje. 
Eto, coaching je ovaj proces “odvlačenja” klijenta na različite točke, gdje on s coachem gleda, snima, komentira i stvara strategije djelovanja u svezi izazova s kojim se tog trenutka klijent susreće.
Pišemo se uskoro 
Preneseno sa: http://blog.vecernji.hr/goran-blagus ; više informacija na: www.blagus.eu

 

BIOGRAFIJA KOLUMNISTE
Business coaching
Goran Blagus; rođen u Čakovcu, davne 1974. godine. "Dijete sa sela", kako volim reći za sebe, koje je shvatilo da stvari treba uzeti u vlastite ruke i napraviti nešto s njima (i mozgom, naravno). Godinama sam imao misao u glavi koja mi je bila glavni životni motivator, dok je jednog dana nisam stavio u smislenu rečenicu. Ta misao je da se nitko neće pobrinuti za mene, ako se prvo sam ne pobrinem za sebe. I to je nešto što me danas karakterizira, te u neku ruku i dodatno motivira u procesima rada na sebi, istraživanja, usvajanja novih vještina, učenja i u konačnici - pokretanja novih poslovnih izazova. Ta misao je nešto što volim podijeliti sa ljudima oko sebe i pomoći im da shvate kako polaženjem od samog sebe mogu puno toga učiniti (za sebe i svoju okolinu).

Mob:
095 5050 290

E-mail:
kontakt@blagus.eu

Web:
http://www.blagus.eu
OSTALI ČLANCI AUTORA
KOLUMNE
MOJ POSAO
JADRAN 2012
REKLAME
PRETRAŽIVAČ