vaša početna stranica
interaktivna karta grada Čakovca
AFORIZMI
"Želite li zadržati neokaljanu čast, ne smijete se srozati na prljave postupke. Učinite li to jednom, sljedeći put srozat ćete se mnogo lakše."
- Katherine Hepburn
Foto Dragec
          |    5. travnja 2020.    
AdriaGUIDE Međimurje
Iz prošlosti Čakovca
Iz prošlosti Čakovca

8. 10. 1420. Herman Celjski Pavlinskom samostanu u Sv. Jeleni daje u posjed Šenkovec (s kmetovima i službama koje je uobičajeno da kmetovi obavljaju. Pored toga, dao im je pravo gornice i crkvene desetine. Poklon je bio za vječna vremena,  uz obvezu Pavlina da svakog tjedna služe tri svete mise za spas duše)

1. 10.  1626.   u obiteljskoj grobnici u kompleksu Pavlinskog samostana u Svetoj Jeleni pokopan je hrvatski ban grof Juraj V. Zrinski. Umro je u 27. godini života u vojnome taboru kod Požuna, tijekom tridesetogodišnjeg rata.

6.10.1890.  u rad je pušten čakovečki željeznički kolodvor, sa novom kolodvorskom zgradom,  skladištima i kotlovnicom. , Sedam pari kolosjeka bilo je postavljeno, a  Čakovec time postaje važno  trgovačko i prometno središte sjeverozapadnog dijela Hrvatske.

1. 10. 1893. Paromlin Ljudevita Molnara je započeo s proizvodnjom električne energije te Čakovec dobiva javnu električnu rasvjetu među prvima u Hrvatskoj. Struja je dovedena do 131 svjetiljke na ulicama i u 105 kuća.

2.10.1969. započinje s  radom kulturno-zabavna tribina Čakovca ''Čakovec četvrtkom'',   popularni ČČ. Tribina je započela izvedbom kajkavske komedije  ''Hipohondrijakuš'', u izvedbi  varaždinskog HNKa, a  inicijativu  i organizaciju za pokretanje tribine  dao je Vinko Lisjak, poznati glumac  i kulturni djelatnik.

2. 10. 1971. u promet puštena čakovečka trafostanica Trokut

10.10.1999. službeno je započela s radom župa Svetog Antuna Padovanskog na jugu Čakovca.

ARHIVA
REKLAME
ZADNJE DODANE VIJESTI
PRETRAŽIVAČ
vaši komentari
BECIKLIN
Zadol Grupa d.o.o.
Bukal Elektronika